Hlavní obsah

Vítr řádil na severu Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Silné větrné poryvy a vichřice způsobily v sobotu v Moravskoslezském kraji na 200 poruch a výpadků elektřiny. Nejhůře byly nepřízní počasí zasaženy oblasti Frýdek-Místek, některé okrajové čtvrti Ostravy, Novojičínsko a Opavsko.

Foto: cycling2013.cz

ME v silniční cyklistice - plakát

Článek

Díky okamžitému nasazení osádek poruchové služby a ostatních zaměstnanců byla obnovena na postižených místech naprostá většina dodávek elektrické energie. Během víkendu se museli severomoravští energetici potýkat nejen s nepřízní počasí, ale i se zloději.

Neznámí pachatelé během vichřic z pátku na sobotu odcizili na 300 metrů zemnících lan, spojující stožáry elektrického vedení na trase Dluhonice -Kojetín. Tento případ předala Severomoravská energetika policii. Na řadě míst kraje pak museli vyjíždět hasiči, většinou k spadlým stromům na silnicích. V Novém Jičíně to bylo až 25 případů.

Vítr lámal stomy

Sobotní vítr zaměstnal hasiče ve Zlínském kraji. Ve Zlíně museli rozmontovat asi patnáct metrů vysoké lešení u jedno z domů v centu města.

"Lešení si zaměstnanci zčasti přikryli plachtou, aby mohli pracovat i v dešti. No a ten silný vítr napnul tak, že se lešení se vyvrátilo. Nikoho to nezranilo a hasiči to pak s firmou, které lešení patří dobré tři hodiny rozebírali," popsal Právu jeden z očitých svědků zásahu.

Hasiči vyjížděli jen ke stromům, které spadly na silnici. "Měli jsme čtyři takové zásahy. Dva na Holešovsku a dva na Bystřicku. Stromy naštěstí nikdy nenapáchaly žádnou škodu, šlo o bezproblémové odklizení z vozovky," řekl Právu operační důstojník HZS Kroměříž, Stanislav Stratil.

Stejné případy zaznamenali hasiči i v Rožnově pod Radhoštěm, Vsetíně, Bojkovicích a Suché Lozi. I na dalších místech vítr lámal stromy i větvě, ale jejich odklízení se obešlo bez zásahu hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám