Hlavní obsah

VIDEO: Kaczyński Klause ohledně Lisabonské smlouvy nepřesvědčil

• Aktualizováno
Novinky, jov

Prezident Václav Klaus trvá na svém kritickém názoru na Lisabonskou smlouvu. Po setkání se svým polským protějškem Lechem Kaczyńským v Lánech prohlásil, že ji považuje za chybu a omyl. Zdůraznil ale, že se jej Kaczyński nesnažil přemluvit ke změně názoru. Oba politici se přitom shodli, že klíč k vyřešení situace kolem smlouvy leží v Irsku. To ji v referendu odmítlo.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Václav Klaus a jeho manželka Livia přivítali na zámku v Lánech polský prezidentský pár Lecha Kaczyńského a jeho manželku Marii.

Článek

„Neskrývám se s tím, že Lisabonskou smlouvu považuji za chybu, omyl, věc pro Evropu špatnou,“ řekl Klaus na tiskové konferenci po setkání s polským prezidentem. Zdůraznil ale, že se nepokoušel tento názor Kaczyńskému vnutit.

Stejně tak se podle něj nepokoušel Kaczyński přemlouvat, aby změnil negativní názor na smlouvu. „Realitou není, že pan prezident Kaczynski mne přijel přemlouvat,“ sdělil Klaus. Odmítl také interpretaci, že přijali závazek od nějakého evropského státníka k přemlouvání toho druhého.

„Oba máme jasné, pevné názory, které se nedají změnit půlhodinovou diskusí,“ prohlásil Klaus. Jeho slova Kaczyński potvrdil. Oba státníci se shodli, že klíčovou roli v osudu Lisabonské smlouvy hraje Irsko.

Klíčové je Irsko

Podle Klause nelze bez změny irského výsledku o smlouvě dále hovořit. „Klíč je tady ve změně postoje Irska,“ uvedl pak Kaczyński s tím, že bez Irska Lisabonská smlouva „není, neexistuje“. Podotkl, že v procesu přijetí dokumentu nechce být Polsko nějakou závěrečnou překážkou.

Klaus situaci týkající se irského "ne" smlouvě přirovnal k fotbalovému zápasu Česka s Tureckem, kdy v posledních dvou minutách zhasly naděje českých fotbalistů. Podle něj je nepředstavitelné, aby po fotbalovém utkání zasedla jury a vyhlásila jiný výsledek. Pravidla podle něj platí „ve fotbale i v mezinárodních referendech“.

Český prezident se přitom do Irska chystá. Na letošní listopad plánuje oficiální návštěvu. „I to může být dobrou příležitostí pochopit situaci v Irsku,“ řekl k tomu. Podle Klause byla cesta dávno plánována před irským referendem o Lisabonské smlouvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám