Hlavní obsah

VIDEO: Část "malé Hanoje" se musí zbourat, rozhodl statik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Podle statika pražského magistrátu Petra Macháně je část budovy vietnamského areálu SAPA v pražské Libuši, kterou minulý týden postihl ničivý požár, zcela zničená. Macháň to řekl ve čtvrtek Právu s tím, že o dalším osudu zbytku budovy rozhodne jeho majitel společně s příslušným stavebním úřadem.

Článek

"Zbytek této největší stavby v areálu SAPY, kde dříve byla výrobní hala, není třeba demolovat, je v naprostém pořádku. Asi pětina budovy o rozloze asi 100 krát 50 metrů je ale prostě zcela pryč. Panelový strop se propadl, ocelové konstrukce jsou celé zkroucené žárem,“ řekl Právu Macháň s tím, že ohněm zničená část poskytuje stejný obraz zkázy jako nedávno shořelá část Průmyslového paláce.

"V ohněm nezasažené části haly stejně jako v dalších 15 objektech tržnice se už teď normálně pracuje,“ dodal Macháň.

Jak již Právu řekl šéf Česko- vietnamské společnosti Marcel Winter, vietnamští majitelé sami plánují celý objekt demolovat a pak požádat o stavební povolení na výstavbu nové haly a skladiště.

Požár si vyžádal škody za 100 až 200 miliónů

Požár v tržnici vypukl ve čtvrtek 6. listopadu a k jeho hašení byl nasazen rekordní počet jednotek, včetně vrtulníku. Škody jsou doposud odhadovány zhruba na 100 až 200 miliónů korun, policie a hasiči zatím průběh a výsledky vyšetřování přísně tají.

Při požáru se navíc do vzduchu uvolnilo obrovské množství nebezpečných látek, které vinou inverze zasáhly velkou část metropole. Oheň zničil hlavně uskladněný textil, obuv a nábytek, připravený k prodeji na vánočních trzích.

:. Hasiči: boj s požárem v tržnici SAPA rozhodlo nasazení vrtulníku

Areál zahrnuje velkou tržnici, vietnamské jídelny, obchody s exotickým ovocem a mořskými plody, ale také casina či zábavní podniky. Tržnice oficiálně funguje jako velkoobchod.

Tržnice v areálu bývalého masokombinátu Písnice zcela vyhořela už v roce 1999. Tehdejší požár byl označován za jeden z největších v Praze ve 20. století. Vznikla při něm škoda za 200 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám