Hlavní obsah

Velehradem zazněly písně ve staroslověnštině, dorazil i Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před bazilikou na Velehradě začal slavnostní koncert, kterým vrcholí čtvrteční program tradičních katolických Dnů lidí dobré vůle 2013. Letos jsou věnovány oslavám 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Na koncert zavítal i prezident Miloš Zeman.

Foto: Zbyněk Němec, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil Velehrad u příležitosti oslav výročí příchodu věrozvěstů.

Článek

Na akci vystoupil mimo jiné Jiří Pavlica s Hradišťanem a pěvci Simona Houda-Šaturová, Franco Vassallo a Roman Janál. Výtěžek akce bude rozdělen mezi tři projekty.

Koncert tradičně otevřel Velkomoravský chorál v podání hudebníků cimbálové muziky Hradišťan, kteří pak v doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod vedením dirigenta Stanislava Vavřínka přidali ještě píseň Obrana Konstantinova v Benátkách, kterou také zazpívali ve staroslověnštině. Program byl podle pořadatelů zaměřen zejména na vážnou hudbu, aby mladým lidem ukázal, že tento druh umění je atraktivní. Nabídl ale třeba i Pavlicovu píseň Věrozvěstové.

Lidí ale odhadem ani přes významné výročí a příjemné počasí nepřišlo více než v minulých letech. Návštěvníci se tak na nádvoří netísnili, posedávali na travnatých plochách i na dlažbě před obrazovkami. V úvodu koncertu, během něhož lidé několikrát ocenili účinkující potleskem, vypustili několik stovek balonků.

Publikum pozdravil zlínský hejtman Stanislav Mišák, na závěr promluvil i prezident Zeman, který vyjádřil podporu zřizování hospiců. "Myšlenka hospiců mě zaujala, protože ona vrací důstojnost smrti a důstojnost umírání do důstojnosti žitého života," řekl prezident. Dodal, že v nejbližších dnech s kardinálem Dominikem Dukou navštíví hospic v Červeném Kostelci na Náchodsku a budou se radit o finanční i politické podpoře tohoto hnutí.

Foto: Zbyněk Němec, ČTK

Dny lidí dobré vůle 2013 ve Velehradě

Prostředky získané z koncertu podpoří projekt České katolické biblické dílo, jehož cílem je přispět prostřednictvím kurzů, seminářů či školení k lepšímu porozumění bible, projekt Adopce na blízko podporující dobrovolnické mise v zahraničí a Nadační fond Adiuvare, který se zaměřil například na podporu vzdělání studentů ze sociálně slabších rodin.

Vedle prezidenta Zemana, který na Velehrad přijel už v podvečer a položil květiny k oltáři baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a svatého Metoděje, na koncert zavítali také premiér Jiří Rusnok, předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), patronka festivalu Livia Klausová a papežský legát a záhřebský arcibiskup Josip Bozanić.

Foto: Zbyněk Němec, ČTK

Prezident Miloš Zeman položil ve Velehradě květiny k oltáři v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a sv. Metoděje

V rámci Dnů dobré vůle byla ve čtvrtek mimo jiné slavnostně představena zlatá mince v nominálně hodnotě 10 000 korun, kterou vydala k letošnímu výročí příchodu slovanských věrozvěstů Česká národní banka. Na Velehradě se také tradičně setkala stovka vozíčkářů z Česka i ze zahraničí.

Foto: ČNB, ČTK

Mince vydaná k výročí 1150 let od příchodu slovanských věrozvěstů Konstantina a Metoděje na území Velké Moravy.

Program Dnů lidí dobré vůle v pátek pokračuje slavnostní poutní mší či výstavami ve Stojanově gymnáziu. Zájemci budou moci přispět do Velehradského rukopisu vlastnoručně přepsaným úryvkem z bible.

Dny lidí dobré vůle se na Velehradě konají od roku 2000, letošní ročník je čtrnáctý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám