Hlavní obsah

Ve Velké kotlině v Jeseníkách letos sjely už tři laviny. Přírodě pomáhají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři laviny sjely během března ve Velké kotlině v národní přírodní rezervaci Praděd v Jeseníkách. Pravděpodobně nejsou poslední. Sice nebyly tak velké jako lavina v roce 2019, jejíž objem dosáhl více než 60 tisíc metrů krychlových s délkou dráhy 600 metrů, ale přírodě prospívají stejně. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostlin a živočichů.

Foto: Petr Šaj, Novinky

Tři laviny ve Velké kotlině z března letošního roku

Článek

Letos šlo podle mluvčí z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR Karolíny Šůlové o takzvané základové laviny, kdy částí svahu samovolně po povrchu sjede celá vrstva sněhu. Ve Velké kotlině se základové laviny objevují pravidelně, většinou ale až koncem března nebo v dubnu. I když laviny působí zdánlivě destruktivně, pro přírodu Velké kotliny jsou přínosem. Udržují tu totiž cenné přirozené bezlesí.

Kvůli obnově přirozené dynamiky lavin AOPK ČR v roce 2021 vyřezala pás borovice kleče nad Velkou kotlinou. Ta tu byla v minulosti vysazena proto, aby se pádu lavin zabránilo.

Foto: Marcel Dvorský, Novinky

Neukázněný návštěvník pohybující se v lavinovém území NPR Praděd

„Laviny s sebou strhávají také velké množství hlíny a humusu. Na lavinových drahách tak vznikají narušená místa, která jsou důležitá pro růst mnoha konkurenčně slabších druhů rostlin. Humus se pak ukládá na dně Velké kotliny, a hnojí tak na živiny náročné vysokobylinné a kapradinové nivy. Svým pravidelným působením navíc laviny udržují bezlesí i v nadmořské výšce, kde by za normálních okolností ještě rostl les,“ říká Radek Štencl z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Někdy ale nemusí být pád laviny samovolný. Svým pohybem ho mohou způsobit skialpinisti nebo snowboardisti. „Naši strážci přírody návštěvníky rezervace stále upozorňují na nebezpečí, která jim při pohybu v lavinovém území hrozí. Do těchto míst národní přírodní rezervace je mimo vyznačené turistické trasy navíc vstup zakázán a pokuty za porušení jsou vysoké. I letos v březnu jsme tu už jednu udělili,“ podotkl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Vít Slezák.

V Jeseníkách přistihli horolezce v zakázaném lavinovém terénu. Dostali pokutu

Krimi

Reklama

Související témata:
Velká kotlina

Výběr článků

Načítám