Hlavní obsah

Byla to trubka. Bombu ve výkopu ve Strání nenašli

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři desítky policistů v pondělí hledaly ve Strání na Uherskobrodsku leteckou pumu. Pamětník uvedl, že se nachází v místě pod silnicí, kde přístroje posléze ukázaly silný signál. Byla ale nalezena pouze stará plynová trubka. Kdyby se nález potvrdil, hrozila evakuace dvou a půl tisíce lidí. Až hloubkový průzkum za dohledu policejních i soukromých pyrotechniků ukázal, že lidem nehrozí žádné nebezpečí. Pumu neobjevili ani ve čtyřmetrové hloubce.

Konec pátrání po letecké puměVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Moje pocity jsou tak padesát na padesát. Byl bych raději, kdyby se puma našla. Ale na druhou stranu už s určitostí víme, kde není,“ uvedl starosta Strání Antonín Popelka po skončení více než šestihodinového zásahu, kterého se účastnily více než čtyři desítky policistů.

„Vracíme se na základnu. Letecká puma se na hlášeném místě nenachází,“ sdělil náměstek ředitele pro vnější službu Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Bohdan Varyš.

Při zásahu byli soukromí specialisté z firmy Pyrotechnická služba, s. r. o., která jako jedna z mála v republice má detektor vyhledávající kovy až v pětimetrové hloubce.

Byla to trubka. Bombu ve výkopu ve Strání nenašli

Domácí

„Výsledek je negativní, co se týče munice. Místo označil pamětník. Přístroje potvrdily silný signál. V ten okamžik už bylo třeba signál prověřit. Narazili jsme na starou trubku plynového potrubí, kterou bylo třeba odstranit, abychom se ujistili, že neruší signál pod ní. Poté jsme ještě stav prověřili a další kovy jsme tak už nezjistili,“ řekl Právu soukromý pyrotechnik Ivo Peterek.

Kromě pamětníků a záznamů z vojenských map dala podnět i Bezpečnostní informační služba. Ta podle svého mluvčího Ladislava Štichy získala informaci při své činnosti, vyhodnotila ji jako závažnou a předala ji jako podnět k prošetření policii.

„Tento případ je spíše výjimečný a nejedná se o nějakou systematickou činnost ze strany BIS,“ řekl ČTK mluvčí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jáma ve Strání.

Podle pyrotechnika je úspěšnost nálezů při hlášení pamětníky velmi nízká. „To procento je velmi malé. Hodně se může změnit terén, na různých místech se nově staví. Mohlo dojít již k dřívějšímu vyzvednutí munice bez vědomí pamětníků. Ale v tuto chvíli jsme situaci prověřit museli,“ dodal Peterek.

Policie hledá nevybuchlou pumu.Video: Aleš Fuksa, Právo

Obyvatelé Strání se o skončení zásahu dozvěděli z obecního rozhlasu. „Děkujeme za trpělivost a vstřícnost, kterou jste v průběhu nařízených bezpečnostních opatření projevili. Konec hlášení,“ zaznělo z amplionů. I před nařízenou evakuací se totiž ze svých domovů podle starosty mohlo dočasně odstěhovat až několik set lidí. Ti zamířili například ke svým rodinám do sousedních obcí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Při výkopových pracích se objevila pouze stará plynová trubka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám