Hlavní obsah

Ve Straně zelených to dál vře, odešel šéf moravskoslezské organizace

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Razantně, odchodem ze Strany zelených, se rozhodl na současnou vnitrostranickou situaci reagovat nyní již bývalý předseda Strany zelených v Moravskoslezském kraji Vladislav Koval. Odchod z místa krajského šéfa i ze strany ohlásil v pondělí na krajské radě.

Článek

„Nemohu déle setrvávat ve straně, jejíž vedení se mnou nekomunikovalo, o jehož návštěvách se dozvídám z médií a které je hluché k názorům členské základny,“ vysvětlil.

Raději Antarktida než Ostrava

Koval se rozhodoval dlouho. Na post krajského předsedy už rezignoval vloni po krajských volbách. Členská základna ho ale přemluvila a v únoru byl Koval opět zvolen předsedou krajské rady. Nyní se už však přemluvit nenechá. „Je mi líto, že předseda Martin Bursík dává přednost pohledu na tající ledovce před pohledem na to, jaký vzduch dýchají lidé na Ostravsku,“ popsal Koval.

K nečekanému rozhodnutí ho přiměly události posledních dní. „Odstartoval je už podivně svolaný teplický sjezd, pokračovaly jednáním republikové rady, která na kandidátku do evropského parlamentu nedovolila umístit ani jednoho z kritiků Bursíkova vedení a završené naprosto nesmyslným vyloučením dvou poslankyň a dvou dalších členů Strany zelených. To považuji za alarmující a v demokratické straně nepřípustné,“ upozornil Koval, který se nechce podílet na takové politice strany, kdy je člověk vyloučen za postoj odlišný od postoje předsedy.

„Chci se dál věnovat politice, ale budu hledat takovou alternativu, kde za svůj názor nebudu v nebezpečí vyloučení a kde budu cítit podporu vedení pro svou práci a chuť komunikovat.“

Zelené v kraji nyní povede první místopředsedkyně Eva Szwedová. I ona má stejné názory jako Koval. Stranu ale momentálně opouštět nehodlá. „Věřím, že se vše časem změní,“ řekla. Ví, že dnes již bývalý krajský předseda není jediným, kdo stranu v těchto dnech na severu Moravy a ve Slezsku opouští. „Musíme tuto situaci zmapovat,“ prohlásila Szwedová, která nezastírá, že například jen na Karvinsku vážně uvažuje o odchodu ze strany 10 až 15 lidí.

Strana vyloučila čtyři členy

Strana minulou neděli vyloučila čtyři své členy, Věru Jakubkovou, Olgu Zubovou, Danu Kuchtovou a Martina Čáslavku. Pro vyloučení byla většina z republikové rady strany. Jedním z důvodů vyloučení byl fakt, že rebelové vytvořili frakci Demoktratická výzva, která se vedení strany nelíbila.

Reklama

Související témata:

Související články

U zelených se schyluje k padání hlav rebelů

Spory uvnitř Strany zelených mezi Bursíkovým vedením a frakcí kolem bývalé místopředsedkyně strany Dany Kuchtové vstoupily do další, možná nejdramatičtější...

Výběr článků

Načítám