Hlavní obsah

Vážení čínští přátelé. Zeman slaví čínský nový rok

Prezident Miloš Zeman popřál u příležitosti čínského nového roku přátelům v Čínské lidové republice „hodně zdaru a štěstí“. Zdravici zveřejnila v pondělí čínská ambasáda v Praze.

Blahopřání prezidenta ČR Miloše Zemana čínským přátelůmVideo: Oficiální twitterový účet Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice

 
Článek

Zeman během krátkého pozdravu Číňanům připomněl, že příchod nového roku se slaví i v České republice, byť k jinému datu.

„Ale tato data od sebe nejsou příliš vzdálena. A stejně tak nejsou od sebe vzdálená Česká a Čínská lidová republika,” našel si prezident paralelu v tom, že jak ČR, tak Čína jsou podle něj zeměmi usilujícími o prosperitu a mající zároveň „bohaté kulturní dědictví”.

Zeman jmenoval rektorem i autora kabaretu o Ovčáčkovi. Nepodal mu ruku a rýpnul si do něj

Domácí

Prezident u Číny vyzdvihl „mnoho významných úspěchů” a neopomněl zdůraznit, že v „některých oblastech”, které nespecifikoval, „již předstihla Spojené státy a stala se významnou technologickou velmocí”.

Na Čechy byl přísnější

Na rozdíl od „vánočního poselství” adresovaného českým občanům, které nebylo „konejšivé a hladící”, ale mělo poukazovat na problémy, se prezident jakémukoliv náznaku možné kontroverze vyhnul.

Dalajláma a Havel až v diskusi 

Otázku nedodržování lidských práv, výzvy k bojkotu olympijských her, které začnou v Pekingu, či přátelství prezidenta Václava Havla s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou nicméně připomněli diskutéři pod videem, které ambasáda zveřejnila na Twitteru. Následně velvyslanectví další příspěvky raději zakázalo.

Zdravice prezidenta Miloše Zemana

Záznam: Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana (2021)Video: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám