Hlavní obsah

Valachová předala dekrety nově jmenovaným profesorům

– Praha • Aktualizováno

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v pátek předala v pražském Karolinu jmenovací dekrety 47 z 53 nově jmenovaných profesorů a profesorek. Na podzim je jmenoval prezident Miloš Zeman, který se však předávání dekretů účastnit nechce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Mezi novými profesory a profesorkami jsou lidé, které předsedové vědeckých a uměleckých rad veřejných vysokých škol navrhovali ministerstvu školství do konce července. Nejvíce jich mají Univerzita Karlova, Univerzita Palackého v Olomouci a České vysoké učení technické v Praze. Tradičně hojně jsou zastoupeny lékařské a přírodovědné obory.

Zatímco tato skupina profesorů byla jmenována bez problémů, na vyřešení své situace stále čeká trojice kandidátů z minulé skupiny, které prezident odmítl jmenovat kvůli jejich údajným závažným prohřeškům z minulosti. Jde o Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy v Praze a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou.

Žaloba na prezidenta

Všichni před třemi týdny podali na prezidenta žalobu a navrhují vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil. Tvrdí, že na jmenování mají právní nárok. Zeman odmítáním jmenovat dotčené profesorem podle nich nerespektuje závazný pokyn vědeckých rad Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické a usnesení vlády z letošního dubna. [celá zpráva]

V poslední době se také znovu rozhořela diskuse kolem možných změn v proceduře jmenování profesorů. K novele zákona o vysokých školách, kterou projednává Sněmovna, se sešlo několik návrhů na změnu. Vládní předloha ponechává prakticky současnou podobu, což preferuje i ministryně. Exministr školství Petr Fiala (ODS) navrhl, aby profesory jmenoval rektor podobně jako docenty. Na stole je také možnost, aby jmenoval prezident a v případě jeho nečinnosti by se kandidáti po 60 dnech stali profesory ze zákona. To odmítá Valachová a jako reakci na tuto myšlenku nechala předložit návrh, aby profesory jmenoval ministr školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám