Hlavní obsah

Lidé mladší 60 let se nebudou očkovat AstraZenekou a Johnson & Johnson

Novinky, alt
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví nedoporučilo podávat vakcíny společností AstraZeneca a Johnson & Johnson lidem pod 60 let. Důvodem je vzácný výskyt trombóz. Rozhodnutí ministerstva reaguje na doporučení České vakcinologické společnosti a Státního úřadu pro kontrolu léčiv.

Foto: Yves Herman, Reuters

Oxfordská vakcína vyrobená ve spolupráci s AstraZenekou

Článek

„Obě odborné instituce reagují na výsledky analýzy Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která porovnala závažná rizika onemocnění COVID-19, proti němuž očkování chrání, s velmi vzácným specifickým nežádoucím účinkem obou uvedených vakcín – syndromem trombózy s trombocytopenií (TTS),” uvedlo ministerstvo.

U obou vektorových vakcín jde podle resortu o velmi vzácný nežádoucí účinek, proto současně chce poučit lékaře, aby tuto případnou komplikaci dokázali včas rozeznat. Lidé, kteří již dostali první dávku AstraZeneky, by rozhodně měli očkovací cyklus dokončit.

Dva druhy vakcín nedávejte lidem pod 60 let, doporučili vakcinologové

Domácí

„Vzácné krevní sraženiny se navíc vyskytovaly spíše po první dávce. Nedoočkovaný člověk není před koronavirem dostatečně chráněn a je tak vystaven riziku nákazy,” řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Syndrom TTS zahrnuje jak přechodný výrazný pokles krevních destiček, tak vznik trombóz, zpravidla v neobvyklých lokalizacích (především v mozkových žilních splavech). Pokud taková reakce nastane, vyžaduje hospitalizaci a urgentní specifickou léčbu. Nejedná se však o stejný typ krevních sraženin, jako jsou klasické hluboké žilní trombózy (často spojovány s užíváním hormonální antikoncepce). Každá z těchto reakcí má jiný mechanismus vzniku.
Riziko klasické hluboké žilní trombózy je navíc po aplikaci těchto vakcín nižší, než je pozorováno v běžné populaci.
Výskyt komplikace je po očkování podle odhadu EMA asi u 0,01 % očkovaných. U kuřáků je riziko této komplikace asi 0,18 %.

Rozhodnutí bude mít vliv především na očkování u praktických lékařů, kteří tyto vakcíny dostávají především kvůli méně náročným skladovacím podmínkám.

K podání zejména látky od AstraZeneky musí kvůli informacím o riziku trombóz, které se v médiích objevují už několik měsíců, často pacienty přemlouvat, jak uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám