Hlavní obsah

V týdnu se ochladí a konečně zaprší, teploty se vrátí k normálu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhotrvající sucho, které v posledních dnech narušovaly pouze bouřky, přeruší v tomto týdnu ochlazení doprovázené deštěm a četnými přeháňkami. Od úterý do čtvrtka by mohlo na většině území spadnout nejčastěji mezi 5 a 20 milimetry srážek, v bouřkách i více. Teploty se v odpoledních maximech budou pohybovat kolem 20 stupňů Celsia, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Během víkendu se teploty pohybovaly poměrně výrazně nad dlouhodobými normály. V Praze byla průměrná teplota 19,8 stupně Celsia, což je hodnota odpovídající letním měsícům.

„Tento týden bude počasí ovlivňovat tlaková níže se středem nad Alpami, která se postupně bude posouvat do severovýchodní Evropy,” popsala Honsová.

V pondělí bude nejčastěji polojasno či skoro jasno, pouze na jihozápadě republiky bude oblačnosti víc a objevit se tam mohou i přeháňky či bouřky. Nejvyšší teploty se dostanou na 20 až 24 stupňů, ale pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr.

V úterý se projeví ochlazení. Převládat již bude oblačno až zataženo s deštěm či  přeháňkami. Výjimkou bude severozápad republiky, kde bude srážek méně. Ranní minima klesnou na 12 až 8 stupňů, přes den se dostanou na 14 až 18, na severozápadě i 20 stupňů Celsia.

Oblačné počasí s deštěm či přeháňkami i ojedinělými bouřkami bude pokračovat i ve středu. Ranní minima klesnou na 11 až 7 stupňů, přes den vystoupají na 16 až 20 stupňů.

Stejné počasí by mělo pokračovat i ve čtvrtek. Odpoledne však již bude ubývat oblačnost na polojasno. Ranní minima zůstanou mezi 11 a 7 stupni, odpolední maxima setrvají mezi 16 a 20.

V pátek bude převážně oblačno či polojasno, přeháňky se již budou objevovat pouze ojediněle. Ráno teploty klesnou na 10 až 6 stupňů, v místech se zmenšenou oblačnosti i ke 4. Přes den bude opět mezi 16 a 20 stupni.

Výhled na víkend slibuje oblačno či polojasno doprovázené místy přeháňkami. Ráno se budou teploty pohybovat kolem 9 stupňů, přes den již budou šplhat i nad hranici 20 stupňů Celsia.

Anketa

Způsobilo vám osobně současné sucho problémy?
Ano
66,5 %
Ne
33,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3205 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám