Hlavní obsah

V sobotu padaly teplotní rekordy, nejtepleji bylo v Lednici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z takřka jarního počasí se mohli lidé v sobotu těšit napříč Českem. Teplotní rekordy pro 10. únor padly na třetině dlouhodobě měřících stanic v zemi. Vůbec nejtepleji bylo v Lednici na Břeclavsku, kde naměřili 15,5 stupně.

Foto: David Taneček, ČTK

Ve středisku Deštné v Orlických horách se lyžuje i navzdory oblevě.

Článek

O dvě desetiny stupně chladněji než v Lednici bylo ve Strážnici na Hodonínsku a na 15,1 stupně Celsia se teplota dostala ve Frýdlantu v Čechách.

Kromě jižní Moravy naměřili historická maxima také na několika místech v Olomouckém kraji. Nejstarší rekord byl překonán v Olomouci, kde teploměr ukázal 13,5 stupně Celsia. Překonán byl rekord z roku 1933, který činil 12,9 stupně, řekl pro ČTK pracovník ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Rekordy byly překonány v Javorníku, Přerově či Jeseníku.

Rekordní hodnoty pro 10. únor přepisovalo 59 ze 167 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. Byly mezi nimi i čtyři místa s více než stoletými záznamy. V Opavě dnes naměřili 13,4 stupně Celsia, bylo tam tak nejtepleji od začátku měření před 144 lety.

Na únor neobvykle vysoké teploty zaznamenali meteorologové v České republice i v několika předchozích dnech. V pátek rekordy padly na čtvrtině ze 165 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejtepleji bylo ve středočeských Dobřichovicích, kde naměřili 14,1 stupně Celsia. ČHMÚ v pátek na síti X uvedl, že se tento týden s velkou pravděpodobností stane nejteplejším obdobím v první dekádě února minimálně od roku 1931.

Na další slunečný den si ale lidé v Česku budou muset zřejmě počkat. V neděli bude podle předpovědi ČHMÚ převážně zataženo, občas déšť, odpoledne by se na západě a jihozápadě mohl ve vyšších polohách objevit i déšť se sněhem. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 7 a 11 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám