Hlavní obsah

V Liberci zabil strom muže, v tamním obchodním domě se propadl strop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silná bouřka zasáhla v pátek odpoledne a večer většinu území Čech, k nejvíce případům jezdili hasiči kvůli vyvráceným nebo popadaným stromům. V Liberci poblíž fotbalového stadionu U Nisy zemřel večer při bouřce muž, na nějž spadl strom. Byla s ním žena, která utrpěla středně těžké poranění.

BEZ KOMENTÁŘE: V pražských Komořanech bouřka zaplavila silnice.Video: Aktu.cz

 
Článek

„Stalo se to za stadionem u Nisy, jak je cyklostezka,“ informoval ČTK krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Muž zemřel na místě. „Lékař jen konstatoval smrt,“ řekl.

Zraněnou ženu záchranáři převezli na traumacentrum liberecké nemocnice. „Utrpěla středně těžké poranění. Byla při vědomí, s posádkou komunikovala,“ dodal Georgiev.

Podle něj to byl v pátek večer jediný výjezd záchranářů do 21:45 v souvislosti s bouřkou. Bez zranění se obešel i hrůzostrašně vypadající pád stropu v McDonaldu, který je v přízemí obchodního centra Forum v Liberci.

„Propadl se tam promáčený sádrokartonový strop, je to ale bez zranění,“ řekl ČTK krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. Video, na kterém je zachycený pád stropu, lidé sdílí na sociálních sítích. Promáčený strop byl podle Suchardy v Liberci i v restauraci v radnici.

Večer při bouřce během dvou hodin napršelo v Liberci skoro 30 litrů vody na metr čtvereční a hladina Lužické Nisy se asi na půl hodiny dostala na druhý povodňový stupeň. Desítky centimetrů vody byly i na některých silnicích ve městě.

Kvůli popadaným stromům je zastaven provoz vlaků na několika úsecích tratí na Liberecku a na trati z Jablonce nad Nisou do Smržovky. Vyplývá to z informací Správy železnic.

V Praze zastavily popadané stromy tramvajovou dopravu

Vedle popadaných stromů vyjížděli hasiči v Praze také k zatopeným komunikacím a sklepům. Strom přes tramvajové troleje spadl v Otakarově ulici v Praze 4 a v Ječné ulici v Praze 2, uvedli hasiči na twitteru.

Voda zaplavila i podchod v železniční stanici Praha-Vršovice. Z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyplývá, že říčka Botič v Nuslích vystoupala v 18:00 na druhý povodňový stupeň, za necelou hodinu ale hladina klesla zpět na normální stav.

„Do 19:30 jsme zasahovali u bezmála čtyřicítky případů, které souvisely s vydatným deštěm a bouřkou. Jednalo se o popadané stromy a zatopené sklepy a komunikace,“ uvedli hasiči.

Například v Ječné ulici odstranili strom nad kolejištěm tramvaje, na náměstí Míru zajistili uvolněnou plachtu na kostele a ve Vršovicích asistovali u uvázlého auta v laguně na silnici.

Spadlý strom v Ječné ulici omezil dopravu v okolí náměstí I. P. Pavlova, dotkl se provozu tramvajových linek 6, 10, 16, 22 a 23. Linky byly ve směru ze stanice I. P. Pavlova na Karlovo náměstí odkloněny.

Mezi stanicemi Trojská a Nádraží Holešovice byla zaplavená tramvajová trať, linka číslo 17 asi půl hodiny stála.

Ve Vršovicích voda zaplavila podchod. „Ve stanici Praha-Vršovice je po bouřce zaplavený podchod. Z těchto důvodů je omezený přístup cestujícím na nástupiště,“ uvedly České dráhy vpodvečer na twitteru.

Říčka Botič v Nuslích vystoupala na druhý povodňový stupeň v 18:00, o 20 minut později už ale začala hladina opět klesat a v 19:00 byla na normálním stavu.

V Jarově u Prahy se sesunulo kamení na trať

V osadě Jarov u Prahy se v pátek večer sesulo kamení na železniční trať a silnici. Kameny dopadly i na osobní auto, kolemjdoucí z něj vyprostili ženu.

Událost se podle prvotních zpráv obešla bez zranění, provoz na trati byl zastaven, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Tomáš Bakalář. V podvečer se místem prohnal přívalový déšť.

Událost se stala kolem 18:00 na trati Zbraslav – Vrané nad Vltavou.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Zatopené okolí Prahy

Kamení se sesunulo částečně i na auto, kolemjdoucí z něj vyprostili oznamovatelku a v současné době je tam zastavený provoz na trati.

„Jedná se o zasypané koleje kamením, zhruba dva metry krychlové,“ uvedl Bakalář. Na místě podle něj zasahují profesionální a dobrovolní hasiči a pracovníci Správy železnic.

Kvůli počasí hasičům mírně přibylo výjezdů, od začátku bouřky měli do 20 zásahů. „Šlo o spadané větve, čerpání vody nebo spadlý elektrický drát,“ dodal mluvčí.

Klabava už nedosahuje povodňového stupně

Do pátečních 18:00 měli hasiči v Česku kvůli silným dešťům 165 výjezdů. Nejvíce jich bylo v krajích Plzeňském, Ústeckém a Středočeském. Na Twitteru o tom informoval Hasičský záchranný sbor ČR.

Deště způsobily problémy v dopravě, hrozí také rozvodnění některých řek.

Hasiči zasahují například u zaplavené lokální trati z Rokycan do Nezvěstic na jižním Plzeňsku. Provoz vlaků bude přerušen několik hodin.

Hladina řeky Klabavy, která byla před 17:30 u Rokycan na 3. povodňovém stupni, už klesla na 1. stupeň. V oblasti už jen drobně a lokálně prší.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Zatopená Praha

V 19:00 platily v Česku ještě dva první stupně. Druhý byl na Holoubkovském potoce také v Rokycanech. Na druhý stupeň vystoupal vpodvečer krátce také Botič v Nuslích, hladina tam ale rychle klesla.

Pro dnešek platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před bouřkami do 23:00 pro téměř celé Česko s výjimkou částí Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

V celých Čechách mají být bouřky velmi silné, s úhrnem srážek až 50 milimetrů, tedy 50 litrů na metr čtvereční. Na Moravě naprší asi 40 milimetrů srážek.

V sobotu odpoledne se pak silné bouře do většiny Česka vrátí. Výstraha platí v sobotu opět od 12:00 do 23:00 pro celou zemi kromě Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. Meteorologové očekávají až 40 milimetrů srážek a krupobití.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Zatopená Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám