Hlavní obsah

V Praze se uskutečnilo Mistrovství světa v míchání nealko koktejlů. Vítězem je Tomáš Gyén

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Staroměstské náměstí v sobotu 16. června ožilo přehlídkou koktejlů od barmanů z celého světa. Vedle festivalu, na kterém se představili barmani z předních českých barů, náměstí hostilo i finále mezinárodní soutěže o nejlepší nealkoholický koktejl Mattoni Grand Drink 2018. Akce se příznačně konala ve Světový den nealkoholických koktejlů, který se letos slavil poprvé. Vítězem se stal slovenský účastník Tomáš Gyén. Podívejte se na video, s jakým drinkem přesvědčil porotu.

V Praze se uskutečnilo Mistrovství světa v míchání nealko koktejlů. Vítězem se stal Tomáš GyénVideo: Novinky

 
Článek

„Jsem šťastný, pořád nemohu uvěřit, že se to stalo, že jsem vyhrál,“ řekl hned po vyhlášení vítězů Novinkám osmadvacetiletý rodák ze Slovenska, který porotu o dokonalosti svého koktejlu přesvědčil díky kombinaci rakytníku, zázvoru a cascary jedinečně snoubenou s českou minerální vodou Mattoni.

Tomáš prý vítězný koktejl vymýšlel celý týden. Inspirací mu prý byla každodenní práce v gastronomii. „Já se všeobecně rozhlížím kolem sebe. Konkrétně v tomto případě to byly čajové servisy, přírodní organické bio věci, téma žití s minimální ekologickou zátěží,“ řekl Gyén, jenž se barmanství věnuje už 12 let. Tato práce je prý o tom najít ty správně chutě a zkombinovat je tak, aby dohromady dávaly smysl v kombinaci s jídlem a cukrářstvím.

Foto: Novinky

Vítězný drink Grand Rituals.

Mezi 20 světovými barmany bojoval o vítězství ve 21. ročníku Mattoni Grand Drinku (MGD), který je současně 8. ročníkem Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů i Čech Jiří Boháč, který v národním kole oslnil porotu drinkem, který kombinoval chuť čaje, vodních řas a mateřídoušky.

Během finále soutěže jednotliví finalisté své koktejly míchali před odbornou porotou, která kromě chuti a vlastností posuzovala i jejich inovativnost, provedení či prezentaci přípravy. I když všichni barmani měli ve svých receptech volnou ruku, co se týče právě chutí a inovací, nutnou ingrediencí každého koktejlu však byla minerální voda Mattoni. Drinky navíc musely splňovat i kritéria daná podstatou soutěže. Nikde se tak například nesměla objevit ani kapka alkoholu.

Vyhlašování vítězů proběhlo po 14. hodině. Následoval festival, v rámci něhož vystoupila skupina Chinaski či zpěvačka Barbora Poláková. Soutěž i festival se navíc konal v rámci Světového dne nealkoholických koktejlů, který se letos slavil poprvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám