Hlavní obsah

V nížinách mlhy, na horách jasno. Týden bude ve znamení inverzního počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v tomto týdnu bude převážně pošmourné, s nízkou oblačností a mlhami. Jasnější obloha by měla být jen na horách, kdo by však chtěl vyrazit na lyže, bude mít kvůli poměrně vysokým teplotám smůlu. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

V pondělí lze očekávat zataženo nízkou inverzní oblačností, mlhy, místy až polojasno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 stupni Celsia. Při slunečné obloze by mohlo být až 15 stupňů, ne všude se jí však dočkají.

Podobný charakter počasí lze očekávat i v úterý. Teploty budou opět mezi 8 a 12 stupni Celsia a při slunečné obloze dosáhnou až 15 stupňů.

Pocit tepla však může první dva dny v týdnu narušit vítr. „Ten vjem nebude tak příjemný,“ poznamenala Honsová. V nižších polohách by mohl vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 60 kilometrů v hodině, v Jeseníkách a Beskydech pak až 110 kilometrů v hodině, což je intenzita vichřice. Vítr by se měl uklidňovat v úterý večer.

Ve středu bude opět na většině území zataženo a mlhavo s nejvyššími teplotami 5 až 9 stupňů Celsia, při slunečné obloze až 12 stupňů. A stejné teploty budou i ve čtvrtek.

Inverzní počasí lze čekat i v pátek a o víkendu, teplotní maxima by se měla pohybovat mezi 4 a 8 stupni Celsia. Zatímco v nižších polohách bude počasí převážně pošmourné, na horách by mělo být jasno. „Ta inverze se bude držet pod hranicí 800 metrů,“ poznamenala Honsová.

Podle ní to bude ideální počasí pro horské túry. Na lyžování to však tento týden nevypadá. „Špatná zpráva pro lyžaře je, že v 1000 metrech nad mořem budou teploty kolem devítky,“ uvedla Honsová.

Výraznější změnu počasí podle Honsové přinese až přelom listopadu a prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám