Hlavní obsah

V děčínské zoo operovali samici mravenečníka

Novinky, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samice mravenečníka velkého z děčínské zoologické zahrady je po náročném chirurgickém zákroku. Zoo se pro zákrok rozhodla, protože desetiletá samice Goya v podstatě celý život bojovala s gynekologickými problémy a opakovanými potraty. Náročný tříhodinový zákrok odhalil pokročilý zánět dělohy.

Foto: Zoo Děčín

Operace mravenečníka v děčínské zoo.

Článek

Operaci předcházely vleklé zdravotní problémy, které souvisely s krvácením z pohlavních orgánů. „Zpočátku jsme se domnívali, že by krvácení mohlo souviset s rozmnožovacím cyklem, ale po konzultacích s jinými chovateli mravenečníků jsme zjistili, že takto velké krvácení v říji u samic normální není a že tak musí jít o nějaký patologický stav,“ vysvětlil vrchní chovatel děčínské zoo Petr Haberland.

Krajta musela na operaci, sežrala plážovou osušku

Koktejl

Stěna dělohy byla výrazně zbytnělá, sliznice zjizvená. „Je možné, že se jednalo o myom. Děloha byla bohužel tak změněna, že by nebyla schopna udržet nový plod až do porodu. A proto jediným možným řešením bylo dělohu vyjmout,“ doplnila veterinární lékařka Lýdia Čačková. Po zákroku zůstane Goya pouze expozičním zvířetem, novou samici zoo prozatím shánět nebude. Je to z toho důvodu, že v současné době stejně platí zákaz na množení tohoto druhu, který vydává koordinátor chovu.

Do kina a divadla nesmíte. Do bazénu, fitka, zoo a supermarketu ano

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám