Hlavní obsah

V ČR je nedostatek lékařů, tvrdí Kubek

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice je nedostatek lékařů. Česká lékařská komora každý měsíc eviduje odchod 20 až 30 českých lékařů do zahraničí. Jestliže se rychle nepřijmou kroky k nápravě, během deseti let bude nedostatek lékařů doslova katastrofální a může se zhoršit zdravotní péče. Právu to řekl ve čtvrtek Milan Kubek, předseda Lékařského odborového klubu.

Foto: Martin Seidl
Článek

"Zejména v nemocnicích je úbytek lékařů už citelný. Nebýt kolegů ze Slovenska, ale v čím dál tím větší míře i z exotických zemí musela by již řada nemocničních oddělení být zrušena," uvedl Kubek.

Dodal, že v průběhu příštích několika let budou do důchodu odcházet velké počty lékařů a protože lékařské fakulty produkují čím dál tím méně mladých lékařů, nůžky se budou rozvírat. "Je to vidět i na zaměstnanosti lékařů. Jestliže ještě před třemi roky bylo volných pracovních míst jen 180, nyní je to 543. Výrazně klesl i počet studentů na sedmi lékařských fakultách. Před třemi roky to bylo zhruba 1100 absolventů, v roce 2001 ale jen 922 a to ještě dobrá třetina z nich vůbec nenastoupila do oboru," tvrdí Kubek.

Úbytek souvisí s nízkými platy

Příčinu vidí i v nedostatečném odměňování lékařů. Jejich plat podle něj ve srovnání s platem lékařů v Evropské unii roste velmi pomalu a proto prý se nemůžeme divit mnohým, kteří za lepším finančním výdělkem odcházejí do zahraničí. Průměrný příjem lékaře v ČR loni v prvním pololetí dosáhl 31 700 korun a ve srovnání s rokem 2001 byl v průměru vyšší o tři tisíce.

Lékaři ale požadují, aby jejich plat byl minimálně trojnásobkem průměrného příjmu v zemi, což by znamenalo, že požadují zhruba 47 000 korun měsíčně. Kubek apeloval na vládu, aby nespoléhala jen na etiku lékařské profese, ale vytvořila lékařům platové podmínky takové, že nebudou odcházet do zahraničí. "Jen tak udržíme vysokou úroveň péče o pacienta," řekl Kubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám