Hlavní obsah

V Česku řádí salmonela a kampylobakter nejvíc v celé EU

– BRUSEL

Česká republika je v rámci Evropské unie zemí nejhůře postiženou výskytem nebezpečných potravinářských mikrobů kampylobakter a salmonela. Vyplývá to ze studie, kterou v úterý v Bruselu představil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Článek

Podle výzkumu, který se zabýval výskytem infekčních onemocnění přenosných ze zvířat na člověka v EU v roce 2007, jsou choroby způsobené bakterií rodu kampylobakter v unii na vzestupu. Naopak počet pacientů trpících salmonelózou v EU klesá.

Kampylobakter, který podobně jako bakterie rodu salmonela způsobuje střevní infekce, se nejčastěji vyskytuje v syrovém mase, v drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě.

V roce 2007 onemocnělo kvůli nákaze kampylobakterem v evropské sedmadvacítce celkem přes 200 000 lidí, což je čtrnáctiprocentní nárůst oproti roku 2006. V Česku šlo asi o 24 000 nakažených, v přepočtu tedy o 234 případů na 100 000 obyvatel. To je nevyšší výskyt ze všech členských států unie.

Po Česku ohrožuje kampylobakter nejvíce Německo, které však ve srovnání s ČR vychází ze statistik o poznání lépe: v roce 2007 zaznamenalo 80 případů na 100.000 obyvatel. Nejlépe je na tom Lotyšsko, kde nebyl nahlášen ani jeden případ onemocnění.

Andrea Ammonová z ECDC konstatovala, že je těžké říct, proč je na tom Česko o tolik hůř než ostatní státy unie. Souvisí to prý s mnoha faktory, které se stále ještě zkoumají.

Přes 10 procent evropských případů salmonelózy je v Česku

ČR však vychází nejhůře v unii i co se týče frekvence výskytu salmonelózy, která se projevuje průjmy, horečkou, zvracením a bolestmi hlavy. Původcem salmonelózy, kterou před dvěma lety onemocnělo v unii celkem přes 151 000 lidí, mohou být zkažené nebo syrové potraviny.

Jak se vyhnout salmonelóze

:: Nejčastějším zdrojem nákazy jsou maso, ryby, drůbež a vejce.

:: Salmonely ničí teplota nad 75 stupňů Celsia, která musí trvat alespoň 15 minut. Proto se doporučuje zachovat alespoň 20 minut var, aby teplo proniklo dovnitř pokrmu.

:: Salmonely nesnášejí kyselé prostředí, a tak když se do majonézy k vajíčkům přidá ocet, je riziko nulové.

:: Vysoce riziková jsou naopak kuřata a hamburgery připravené na rotujícím grilu, kde na ně kape šťáva ze syrových kusů. Zničení salmonel nezaručí ani ohřev v mikrovlnné troubě.

:: Riziková může být i zelenina. Při nákupu se vyplatí vybírat potraviny čerstvé a hlídat si data použitelnosti.

:: U masa je varující zašedlá barva, nebo když se po zatlačení lžičkou důlek ihned nevyrovná. Chyba je kupovat uzeniny našedlé a nazelenalé a ovoce s hnilobnými skvrnami.

:: Při vaření je nutné si neustále mýt ruce, zejména při přechodu od práce se syrovým masem k práci s masem uvařeným, od čištění syrové zeleniny k porcování knedlíků a podobně.

V roce 2007 touto infekcí onemocnělo přes 17 000 lidí, což činí v přepočtu přes 170 nemocných na 100.000 obyvatel. Jen o trochu lépe jsou na tom Slováci, kterých v průměru na 100.000 obyvatel onemocnělo 155. Nízký výskyt mají Francie, Řecko, ale i Portugalsko či Rumunsko.

Reklama

Související články

Salmonelóza trápí sever Čech, dosahuje epidemie

Až trojnásobně vyšší výskyt salmonelózy a dalších podobných průjmových onemocnění v porovnání s normálním stavem evidují v současné době hygienici na severu...

Výběr článků

Načítám