Hlavní obsah

V Bublavě před volbami uměle roste počet voličů

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bublava

Čím blíže jsou komunální volby, tím více obyvatel má malá krušnohorská obec Bublava na Sokolovsku. Podle všeho tam dochází k umělému navyšování počtu voličů, což může zamíchat volebními výsledky.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Současný starosta Bublavy v Krušných horách Igor Jirsík (vpravo)

Článek

Jen v hotelu Horská bouda, kterou vlastní podnikatel Jan Štrunc, se v poslední době přihlásilo k trvalému pobytu asi 15 lidí. Dcera podnikatele, Jana Štruncová (ODS), kandiduje na Bublavě jako dvojka za občanské demokraty.

„Bývalo tady zhruba 270 voličů, podle mých posledních informací je jich už více než 300,“ řekl Právu starosta Bublavy Igor Jirsík (nez.).

„Přijel jsem ze zahraniční dovolené a dostal jsem zprávy, že tady k tomu dochází. Lidé mi volají a jsou naštvaní,“ poznamenal starosta.

Jestli jsou takové podvody před volbami, tak jsem zvědavý, co tady bude po volbách

Podle Jirsíka se ročně v obci k trvalému pobytu přihlásí asi 15 lidí, teď už to je ke třem desítkám. „Jestli jsou takové podvody před volbami, tak jsem zvědavý, co tady bude po volbách,“ řekl starosta.

Bublava je kvůli nedostavěnému aqvaparku, po němž zůstaly obci miliónové dluhy, rozdělena na dva nesmiřitelné tábory. Jeden chce chátrající torzo vodního ráje dostavět, druhý o tom nechce ani slyšet.

Trvalé bydlení v hotelu

Štrunc Právu potvrdil, že dal několika lidem souhlas k tomu, aby se v jeho hotelu přihlásili k trvalému bydlení. „Jde ale především o lidi, kteří tady dlouhodobě pracují a jezdí sem na chaty. Ptají se, co se to tady děje a jak to mohou ovlivnit. Například provozní hotelu tady bydlí sedm let,“ řekl Štrunc.

Podle něj tito lidé chtějí v obci něco změnit a po volbách zůstanou na Bublavě přihlášeni. „Nemám záruku, že budou volit ODS, to je jejich věc,“ tvrdí podnikatel s tím, že obdobným způsobem si hlasy zajistil také současný starosta v minulých volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám