Hlavní obsah

V babyboxu ve Znojmě našli novorozenou holčičku. Měla na sobě matčino tričko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do babyboxu ve znojemské nemocnici v úterý večer někdo odložil novorozenou holčičku. Dítě je v pořádku, dostane jméno Květuše. Jde o první letošní dítě v babyboxu a také první dítě v této schránce, která ve Znojmě funguje od března 2015. Sdělil to zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

„Je asi dvoudenní a na sobě má tričko zřejmě po mamince, jinak je nahá. Je drobnější, tak do tří kilo, ale na pohled zdravá,“ uvedl Hess s odkazem na informace od znojemské dětské lékařky Kateřiny Wojnarové.

Do babyboxů v Česku lidé dosud odložili 247 dětí, 135 z nich byly dívky. Dosud posledním dítětem z babyboxu byla loni v říjnu holčička ve schránce na radnici Prahy 6.

Babyboxů v Česku funguje 84, První byl zprovozněn v pražském Hloubětíně v červnu 2005, v prosinci 2019 se přesunul do vinohradské nemocnice. Je také nejvyužívanějším, zatím v něm skončilo 30 dětí. Víc než 20 babyboxů naopak podle statistik na webu projektu dosud nikdo nepoužil. Schránka s číslem 85 se bude otevírat 29. března v Nemocnici Agel Šternberk, uvedl Hess. V některých nemocnicích se také mění původní schránky za novější.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Do babyboxu v Praze kdosi odložil novorozeného chlapce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám