Hlavní obsah

Úřednice diskutovala, dostala od starosty facku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

"Nikdo mi nevyhrožuje, ničeho se nebojím. Nemíním to ale rozmazávat a chci mít klid," řekla v pondělí Právu pracovnice jesenického finančního úřadu Dagmar Pňáčková, která se v těchto dnech poznala blíže se svým starostou tím nejméně očekávaným způsobem. První muž jesenické radnice Jiří Krátký (ČSSD) jí totiž podle očitých svědků při bouřlivé debatě v rámci jednání o připravované koncepci základního školství ve městě vrazil facku.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Incident se odehrál v prostorách ZŠ Průchodní poté, co údajně starosta neudržel nervy na uzdě.

"Nezlobte se, nebudu se k tomu nijak vyjadřovat," zopakovala Pňačková na dotaz Práva, zda se bude proti starostově políčku nějak bránit.

"Nerozumím tomu. Proč mlčí? Já osobně si vůbec nedovedu představit, že by mě udeřil cizí chlap. Vnímala bych to jako šílenou potupu," řekla Právu žena, která incident bezprostředně sledovala.

"Stála jsem v hloučku diskutujících vedle starosty. Debata byla vzrušená, otázky padaly zároveň. Starosta v jednom okamžiku zakřičel: baby neječte, mluvte jednotlivě. Vyznělo to familiérně. Lidé včetně něj pak ale dál hlasy zvyšovali a když padl dotaz, na který starosta nedokázal ihned zareagovat, přišla ta šokující facka,"dodala žena, která z obav o svůj osud Právo požádala o anonymitu. "Mám děti a potřebuji pracovat," vysvětlila.

Prý jen gestikuloval

Starostka Krátký konflikt nepopřel, ale v písemném stanovisku, které Právu zaslal, ho popsal zcela jinak. "Po ukončení jednání ve škole Průchodní, které bylo velmi bouřlivé, jsem zůstal v sále obklopen shlukem rozvášněných rodičů a pedagogů, kteří mi kladli vzrušeně další dotazy. Zaznívaly ze všech stran naráz, takže jsem mnohým nerozuměl a nebyl jsem schopen na všechny ihned odpovídat. Každý, kdo mne zná, ví, že při své řeči vždy výrazně gestikuluji rukama.

Bohužel právě z těchto důvodů došlo v jedné chvíli k nechtěnému kontaktu mé ruky s jednou z diskutujících. Naštěstí bez jakýchkoliv následků. Za toto jsem se té paní okamžitě omluvil a ona moji omluvu přijala," tvrdí starosta v uvedeném dokumentu s tím, že přesto je připraven nést i případné důsledky. "Požádám zastupitelstvo města na jeho nejbližším zasedání o posouzení této situace," zakončil Krátký.

Svědek je ochoten jít i k soudu

"Nešlo o omyl, byla to zcela regulérní facka," stála na svém žena, která vše viděla.

"Je to skutečně tak. Starosta prostě najednou zařval ,kuš babo" a jednu jí vlepil," řekl Právu další ze svědků, Pavel Gerasis. "Když tvrdí, že to bylo jinak, lže. Vidělo to snad dvacet lidí. Já osobně to pak klidně odpřísáhnu i před soudem," dodal Gerasis.

"To, co se stalo, není v pořádku. Interpretace pana starosty je nepochybně účelová," řekl na dotaz Práva jesenický zastupitel Miroslav Chovanec (nez.).

Ještě dál šel zastupitel Jiří Pelc (nezávislý za US-DEU). "Člověk ve vrcholové funkci musí ustát své emoce. Políček na vrcholovém jednání nemůže dát ani chlap chlapovi, natož chlap ženě. Je to na rezignaci. Osobně jsem se jednání nezúčastnil, ale mám informace přímo z rodiny, takže vím, o čem hovořím," řekl Právu v pátek Pelc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám