Hlavní obsah

Unikátní půdní látka pomáhá proti suchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český vynález může pomoci řešit celosvětový problém se suchem a nedostatkem vody a výrazně přitom ušetřit náklady pěstitelům rostlin.

Foto: WERO WATER

Článek

Unikátní organická pomocná půdní látka s názvem Mr. AQUA od společnosti Mainport umožňuje snížit spotřebu vody až na polovinu, a to bez použití průmyslové chemie. Navíc pěstitel ušetří i na hnojivu. Mr. AQUA je krytý mezinárodním patentem.

Snižuje spotřebu vody

„Máme materiál, který dokáže vázat trojnásobné množství vody proti své hmotnosti a v půdě ji v běžných podmínkách uvolňuje sedm až deset dnů. Dokonce i při extrémních teplotách, tedy třeba na Sahaře a podobně, drží vodu až 48 hodin,“ řekl Právu autor vynálezu a jednatel Mainportu RNDr. Jan Schulmann. To podle něj znamená, že je možné snížit spotřebu vody až na polovinu i ve velmi horkém podnebí, ať už umělým zavlažováním, nebo z přirozených srážek.

Půdní látka pomáhá proti suchu

Mr. AQUA je materiál s jemnými částicemi, který se vmísí do půdy či třeba zapraví do trávníku. Zatím je k dostání například v e-shopu mraqua.cz nebo v internetovém obchodě Mall.cz.

Třicetilitrové balení, jež vystačí například pro trávník o rozloze 30 metrů čtverečních, vyjde na necelých 700 korun. Dokáže zadržovat vodu v půdě až tři roky.

Expert: Krajina vysychá, nebezpečí lesních požárů je vyšší

Domácí

„Doteď existovaly pouze chemické látky, které zadržování vody v půdě zvyšují. To jsou látky, které jsou v laboratoři velmi účinné, ale v půdě ztrácejí rychle svůj efekt,“ vylíčil Schulmann výhody oproti jiným prostředkům.

Materiál i při extrémních teplotách, tedy třeba na Sahaře, drží vodu až 48 hodin
Jan Schulmann, autor vynálezu

Mr. AQUA má ale ještě vlastnost tzv. auxinového efektu. Díky tomu rostlina vytváří hlubší a bohatší kořenový systém. To znamená, že i za nepříznivých podmínek má lepší přístup k vodě a živinám.

Ve Španělsku se může uplatnit na stadionech

Společnost Mainport má podle svého jednatele pozitivní referenci třeba z použití na golfovém hřišti, kde jsou vysoké nároky na údržbu. Významná je pro ni zkušenost s renomovanou farmou, která pěstuje trávníky pro fotbalová hřiště v Portugalsku a ve Španělsku. „Výsledek je markantní, protože to je v relativně teplém klimatu na lehké písčité půdě. Tam, kde je použitý Mr. AQUA, je potřeba méně vody a méně hnojiv. A ta tráva je zelenější, tmavší. Obyčejně tráva na slunci postupně žloutne – a to se tady neděje,“ uvedl Schulmann. Bohatší kořenový systém zároveň umožňuje lepší manipulaci s vypěstovaným trávníkem při sklizni, balení a přepravě. Trávník lépe drží pohromadě a netrhá se.

Tráva je zelenější, tmavší. Obyčejně tráva na slunci postupně žloutne – a to se tady neděje
Jan Schulmann, autor vynálezu

Účinnost a nezávadnost pro životní prostředí testovali odborníci na Vysoké škole chemicko-technologické a na České zemědělské univerzitě (ČZU) v Praze. „Testy vyšly velmi pozitivně. Zkoumali jsme přítomnost rizikových látek a také třeba vliv na klíčivost, vše dopadlo hodně dobře,“ řekl Právu Filip Mercl z katedry environmentální chemie a výživy rostlin ČZU.

Zkoušky na ČZU probíhají dva roky. „Poslední rok jsme ‚mučili‘ rostliny nedostatkem vody a víme, že i při zásadním omezení obvyklé dávky vody, kdy rostliny už téměř nepřežívají, při použití Mr. AQUA vesele rostou a mají proti kontrolnímu vzorku stoprocentní nárůst zelené hmoty,“ podotkl Schulmann.

Nový nanomateriál z Olomouce okamžitě odhalí antibiotika ve vodě

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám