Hlavní obsah

Účastníci burčákového pochodu prověřili záchranáře. Nedokázali jim popsat, kde jsou

– Mutěnice
Právo, miv

Burčákový pochod, jedna z největších turistických akcí na jižní Moravě, letos v osmi případech zaměstnal záchranáře. Ošetřovali zranění končetin a hlavy u účastníků pochodu. Ti nedokázali operátorům popsat místo, kde se nacházejí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Účastníci burčákového pochodu na mutěnicku.

Článek

Oficiálně se akce zúčastnilo na čtyři tisíce lidí, nemalý počat jich ale pravidelně vyráží na akci bez registrace, takže číslo mohlo být vyšší. „Zdravotnickou záchrannou službu Jihomoravského kraje o plánované akci předem nikdo neinformoval,“ uvedla v pondělí na webu záchranářů mluvčí Hedvika Kropáčková.

Když začaly drnčet telefony tísňové linky, museli se její operátoři vypořádat s tím, že nevěděli, v které lokalitě mají zraněné hledat. Kdyby měli od pořadatelů mapu trasy, byla by jejich pomoc rychlejší a efektivnější.

„Volající na tísňovou linku 155 často nedokázali popsat místo, ze kterého volají, ať už proto, že byli pod vlivem alkoholu, anebo proto, že bylo obtížné se mezi vinicemi orientovat,” popsala situaci Kropáčková. V několika případech práci operátorů usnadnila aplikace Záchranka, která dává sanitním vozům k dispozici informaci o poloze zraněného. V dalších případech ale museli pacienti čekat až desítky minut.

„Lékařské i nelékařské posádky na místě ošetřily osm účastníků pochodu, které následně transportovaly do zdravotnických zařízení. Pacienti utrpěli většinou poranění hlavy nebo dolních končetin, jeden silně opilý muž upadl do bezvědomí,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám