Hlavní obsah

U šestnácti Čechů našli lékaři virus zika, olympionici mezi nimi nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na virus zika se v Česku nechalo testovat asi 800 lidí, u šestnácti z nich se infekce potvrdila. Dalších patnáct lidí mělo protilátky po prodělané infekci. Sdělila to Hana Zelená, vedoucí oddělení virologie ze Zdravotního ústavu v Ostravě, kde pracují s potvrzovacím testem schopným prokázat přítomnost protilátek na virus zika. Mezi nakaženými nebyl nikdo z olympioniků či paralympioniků z letošních her v Brazílii.

Foto: Handout, Reuters

Virus zika pod mikroskopem

Článek

Zdravotní ústav zaznamenal v září a říjnu zvýšený zájem o testování na virus zika. Celkem už bylo vyšetřeno asi 800 lidí. "Bylo zjištěno 16 případů akutních infekcí a u 15 osob byly zjištěny protilátky po dříve prodělané infekci. U jednoho pacienta byl zjištěn virus zika ve spermatu i dva měsíce po nákaze," uvedla Zelená.

Účastníci her mají testování zdarma

V souvislosti s olympiádou a paralympiádou se nechalo testovat asi 80 lidí, testy ale byly podle Zelené dobrovolné. "Ze skupiny olympioniků či paralympioniků nebyl žádný pozitivní případ," dodala Zelená.

Právě olympionikům, paralympionikům a jejich doprovodu nabízí do konce listopadu zdravotní ústav možnost nechat se bezplatně testovat. K odběru mohou přijít i do poboček v Praze, Brně, Zlíně a Olomouci. Kontakty najdou na webu.

Testy jsou určeny i pro lidi, kteří neměli žádné příznaky, protože většina nákaz virem zika je podle ústavu bez příznaků. Lidé, kteří se rozhodnou, že vyšetření nepodstoupí, by podle ústavu měli minimálně půl roku dodržovat pravidla bezpečného sexu a po stejnou dobu neplánovat otěhotnění.

Nebezpečí hlavně pro lidský plod

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zavinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii.

Brazílie prošetřuje několik tisíc případů novorozenců, u nichž je podezření, že trpí mikrocefalií kvůli viru zika. Několik jich už zemřelo. Světová zdravotnická organizace (WHO) na začátku února kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze.

Foto: Centers for Disease Control/James Gathany/Handout, Reuters

Samička komára druhuAedes aegypti

Virus zika přenáší primárně komár druhu Aedes aegypti, může se však přenášet také pohlavním stykem. Rozšířil se téměř výhradně v latinskoamerickém a karibském regionu, kde lékaři diagnostikovali již okolo 200 tisíc případů. Ojedinělá onemocnění se objevila i v Evropě či v Asii.

Reklama

Související články

Virus zika nakazil už dvacet Čechů

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě od února vyšetřil vzorky několika stovek lidí, kteří se po návratu z rizikových oblastí, zejména Jižní Ameriky, nechali...

Výběr článků

Načítám