Hlavní obsah

U Kozolup hrozila srážka vlaků

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOZOLUPY

Sobotní ranní nehoda nákladního vlaku s uhlím u železniční stanice Kozolupy na Plzeňsku mohla mít tragické následky. Strojvedoucí nákladního vlaku, který nedaleko stanice vykolejil, totiž nádražím projel šedesáti kilometrovou rychlostí, ačkoliv měl zastavit. Jen díky bezpečnostním opatřením se nesrazil s protijedoucím rychlíkem.

Foto: Josef Zajic

Had startujících se táhnul asi 6 minut...

Článek

To, že strojvedoucí měl soupravu v železniční stanici Kozolupy zastavit, potvrdil pro Novinky vrchní inspektor železniční dopravy Eduard Šafář. "Strojvedoucí měl vlak ve stanici Kozolupy zastavit, ale pro nás z dosud neznámých důvodů začal brzdit pozdě," uvedl inspektor.  "Projel návěstidlo, kterému nařizovalo zastavit, a protože v protisměru jel rychlík, byl z bezpečnostních důvodů odkloněn na slepou kolej, která končí zemním valem," upřesnil Šafář. Nákladní vlak naložený uhlím projel stanicí zhruba rychlostí 60km/hod. "Škodu odhadujeme na 3,7 miliónu korun," uzavřel Šafář. "Strojvedoucímu hrozí obvinění z trestného činu obecného ohrožení," uvedl Pavel Nezval ze Správy dopravní cesty Českých drah.

Nebezpečí srážky s protijedoucím rychlíkem bylo sice odvráceno, ale strojvedoucí nákladní vlak po najetí na slepou kolej neubrzdil a narazil do zemního valu. Vlak vykolejil a několik vagonů se sesunulo po náspu a hrozí jejich pád na silnici. Policie proto musela kvůli hrozícímu pádu vagonů na vozovku uzavřít silnici 180 mezi obcemi Myslinka a Kozolupy. Nehoda se stala kolem šesté hodiny ranní u viaduktu nedaleko nádraží v Kozolupech ve směru na Myslinku. Trať bude z důvodu poškozených kolejí uzavřena zřejmě celý den.

"Vagóny visí z náspu, proto se je s pomocí jeřábu snažíme dostat zpět na koleje," sdělil našemu zpravodaji mluvčí plzeňských hasičů František Vaško. ČTK doplňuje, že na místě by již měl být speciální vyprošťovací vlak Českých drah. Objížďka pro motoristy je podle ÚAMK vedena směrem na Doubravku. "Na uvedené trati byla zavedena náhradní autobusová doprava, expresní vlaky neprůjezdný úsek objíždí přes Mariánské Lázně," uvedla tisková mluvčí Českých drah

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám