Hlavní obsah

Tvarůžkový král obhájil prvenství a pokořil světový rekord

Novinky, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Titul světového šampióna v rychlosti jezení olomouckých tvarůžků, který získal loni, obhájil v sobotu odpoledne před zraky několika stovek diváků na Horním náměstí v Olomouci 180 cm vysoký a 110 kg vážící provozní zámečník Vladislav Najman (55) z Přáslavic.

Foto: Dalibor Szenci

Memories of peril

Článek

Zároveň vytvořil v této disciplíně nový světový rekord, když stihl spořádat tři stogramové balíčky syrečků, dva krajíce chleba s máslem, stogramovou cibuli a půl litr piva za jednu minutu a 50 sekund.

"Tak trochu jsem si při svém druhém startu na mistrovství věřil, že mám na rekord, a nechtěl jsem taky zklamat své kamarády, kteří mi fandili, ani syna, který byl připraven signalizovat mi zvednutou rukou z přihlížejícího davu, kdybych za některým ze soupeřů zaostával. Ruku nezvedal, tak jsem byl klidný," podotkl staronový šampión.

Letošní vítěz mistrovství světa v rychlosti jezení olomouckých tvarůžků zlepšil svůj loňský vítězný výkon o 26 vteřin a 23 setiny sekundy. Světový rekord, který držel od roku 2001 Jiří Sedlář (27) z Olomouce, pokořil o rovných patnáct sekund. Dosavadní rekordman se letošního klání nezúčastnil.

Taktika? Kousat, valit a hltat

"Moje taktika byla jednoduchá. Prostě jsem kousal, valil to do sebe a hltal a hltal. Nejhorší byla cibule. Ta mi dala opravdu zabrat," prozradil Právu Najman. Své soupeře překvapuje jednou svou specialitou. Jako jediný z účastníků dosavadních šesti mistrovství světa totiž máčí chleba v pivu.

"Myslím, že je jasné, proč tak činím," usmál se vítěz, který vyhrál s náskokem šesti sekund před druhým Petrem Mičkem (34) z Bystrovan. I on dosáhl lepšího času, než byl dosavadní světový rekord. Třetí Miroslav Beneš z Olomouce za ním zaostal časem časem 2 minuty a sedm sekund o pouhé dvě sekundy.

Zájem o účast v syrečkovém zápolení projevilo letos 29 borců, kteří se v sobotu dopoledne utkali v kvalifikaci. Devět z nich postoupilo spolu s Najmanem do finále.

"Tvarůžky mám velmi rád. Jinak bych se mistrovství ani nezúčastnil. Loni byla má účast vlastně náhoda, protože jsem do Olomouce přijel původně za úplně jiným účelem. Přesto jsem zvítězil. Letos už to bylo cílené a chtěl jsem při své druhé účasti navíc pokořit světový rekord. Z jeho dosažení mám vynikající pocit. Snad se příští roky pokusím ještě o lepší čas, ale už se pomalu chystám na důchod, takže kdoví, zda jej nedosáhne někdo z mladších," řekl Právu šampión.

Jeho čerstvý výkon bude podle Petra Novotného ze známé pelhřimovské agentury Dobrý den zapsán do české mutace Guinnessovy knihy rekordů a navržen do její celosvětové databanky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám