Hlavní obsah

Trojská lávka prochází zátěžovým testem. Najede na ni deset aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novou pražskou lávku propojující Troju s Císařským ostrovem čekají v úterý zatěžkávací zkoušky, které prověří její konstrukci. Stavba za 128 milionů korun, která by měla být uvedena do provozu do konce října, nahradila původní lávku, která se zřítila v prosinci 2017.

Trojská lávka - zátěžový testVideo: Novinky

 
Článek

„K zatěžování konstrukce bude použito 10 dvounápravových vozidel o hmotnosti 3,2 až 4 tuny. Jednat se bude o dodávky a multicary,“ řekl Novinkám mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

Statická zkouška začala v úterý ráno a potrvá až do 22 hodin. Vozidla se stanovenou hmotností a parametry při ní najedou do předem určených pozic a následně se měří a vyhodnocuje zatížení konstrukce lávky.

Foto: Novinky

Zatěžkávací test nové lávky

Pak bude následovat dynamická zkouška, kdy se budou ověřovat dynamické charakteristiky konstrukce. Na základě vyvoláného kmitání budou experimentálně stanoveny její vlastní frekvence kmitání a pak porovnány s předpoklady projektu. Tato zkouška bude trvat tři dny.

Měla být dávno uzavřena, řekl znalec ke zřícení Trojské lávky

Krimi

Stavba lávky začala loni v listopadu. Letos v dubnu stavebníci založili pilíře a na začátku června začali osazovat mostovku.

Proti původní zřícené konstrukci je ta nová širší i vyšší. Lávka je 256 metrů dlouhá a čtyři metry široká, takže umožní nejen pohyb pěších, ale i bruslařů a cyklistů. V případě nutnosti po ní projede i záchranka.

Při pádu staré lávky v roce 2017 byli zraněni čtyři lidé.

Trojská lávka bude z exotického dřeva

Tipy a trendy

Minulý týden začal soud řešit obžalobu proti projektantovi Jiřímu Stráskému a bývalému šéfovi oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonínu Semeckém kvůli zřícení původní lávky. Oba pochybení odmítli. Čtyři zraněné město odškodnilo.

BEZ KOMENTÁŘE: Ke zřícené betonové lávce u Trojského zámku se sjeli záchranáři (video z prosince 2017).Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám