Hlavní obsah

Triumf a zklamání

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud někdo v ČSSD ještě sní o návratu Miloše Zemana, sní sen marný. Spolek s logem rudé růže, jemuž Miloš Zeman stál v čele osm let, mění se pod novým vedením v politickou stranu. A co více, minulý čtvrtek při sněmovní rozpravě o důvěře vládě jsme byli svědky zrození budoucího nového lídra strany ze zbrusu nové generace.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Pasoval se na něj ministr financí Sobotka svým projevem. Byl tvrdý, nikoliv sprostý. Byl útočný, nikoliv urážlivý, protože věcný. Mladý muž za řečnickým pultem si nemusel pomáhat jojem bonmotů. Asi dvacetiminutové expozé, přednesené bez papírů, bez zaváhání a s patřičným emociálním nasazením dalo zapomenout i na nejlepší výkony Miloše Zemana. Maličko přeženu: takto si představuji slavná klání v britském parlamentu za Churchilla, Disraeliho či ve francouzském konventu před Robespierem.

Čtrnáct let po listopadu dvě největší demokratické strany nové tváře ve vedeních nutně potřebují. Vladimír Špidla vystřídal Miloše Zemana sice už před dvěma roky, zcela novou generaci vůdců však nereprezentuje. Navíc ho vysiluje manévr (jeho oblíbené slovo), jak z rybí polévky Zemanova spolku udělat akvárium moderní strany. Při výběru Sobotky měl zlatou ruku, mohl by to být jednou jeho dobrý nástupce.

Zklamání v tomto ohledu, nikoliv jen pro své sympatizanty, servíruje však ODS. Mirek Topolánek byl a je omyl, nabízí jen bezmoc, rozpaky a prázdnotu. Akcie tak rostou Petru Nečasovi. Na posledním volebním sjezdu přednesl pozoruhodný kritický projev, kterým boj o vedení prohrál. Varoval totiž stranu před přílišnou chamtivostí po výnosných prebendách. Poučil se však k horšímu. Aroganci a hrubosti, které Václav Klaus dovedl servírovat v rukavičkách a elegantně, přetavil Nečas do hrubosti a pokřikování. Strana, v jejímž čele možná brzy stane, klesla včera dokonce k tomu, že svůj debakl při pokusu svrhnout vládu vysvětlovala jakýmisi temnými silami, hrajícími v dresu koalice. To už není nedostatek argumentů a sebekritiky, to je vakuum. A Petr Nečas to posvětil. Ostatně, nebyla to právě ODS, která se před lety vysmívala stejným temným silám, když Jan Kalvoda přišel s podezřením, že některé politiky sleduje tajná služba? A pak, že se ODS nemění...

Koaliční vláda ještě nemá pod střechou ani celou reformu, ani rozpočet. Čtvrtečním triumfem však prezentovala soudržnost a posílila si sebedůvěru. Potřebuje to sama a potřebuje to i republika. Protože pevné koruny a důvěry investorů není nikdy dost.

PRÁVO 27. září

Reklama

Výběr článků

Načítám