Hlavní obsah

Třetina vojáků už má nárok na výsluhy, armáda má práci s jejich udržením

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Personalisté ministerstva obrany a armády mají v poslední době napilno. Musí zahnat noční můru, která českou armádu začíná strašit. V nejbližší době může totiž dojít k masívnímu odlivu zkušených vojáků. Již třetina z 21 tisíc lidí má nárok na výsluhy a obrana nemá dost prostředků, aby zkušené vojáky udržela nebo nové kvalitní síly nalákala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V české armádě pracuje okolo 3000 žen. Ilustrační foto

Článek

Nárok na výsluhu má v současnosti 6881 vojáků ve službě, kteří jsou v armádě nejméně 15 let. Po této době veteráni pobírají od obrany tisíc korun, ale s dalšími roky v armádě se výsluha zvyšuje, zhruba o tisícikorunu za každý další rok.

Po třicetiletém pobytu v uniformě může činit 55 procent platu, respektive 60 procent pro letce a účastníky rizikových misí. Průměrná výsluha je nyní 11 600 korun, v případě vyšších důstojníků se může vyšplhat až na 30 tisíc. Generálové pobírají kolem 40 tisíc.

Vojáci zatím ve velkém neodcházejí, ale důvodů, proč v armádě zůstat, ubývá. Rozdíl platů v armádě a v civilu se začíná stírat natolik, že přestává vyvažovat negativní dopady života v uniformě.

Průměrná mzda v armádě činila loni 24 a půl tisíce korun, tedy o tisíc korun víc, než byla průměrná mzda v celé republice. Přitom průměrnou a vyšší mzdu v armádě bere jen 30 procent vojáků. V nižších funkcích dostává mužstvo i 17 tisíc korun hrubého.

Navíc vláda prosadila desetiprocentní škrty ze základního platu státních zaměstnanců, což se dotklo i vojáků. Od příštího roku bude zdaněn desetitisícový příplatek na bydlení, který patří mezi největší motivaci vojáků. Ztratí tedy tak nejméně 2000 korun.

Ztráty chtějí nahradit

Obrana si obtíže s nespokojeným mužstvem uvědomuje. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) také před nedávnem uvedl, že udržet si vojáky považuje za prioritu, a vojákům přislíbil, že jim obrana ztráty na příplatku nahradí.

Sekce náměstka pro personalistiku Michaela Hrbaty teď pracuje na plné obrátky a připravuje různé varianty. Podle Hrbaty bude důležité, zda ministerstvo financí nebude pokračovat ve snižování jejich rozpočtu. Finance oznámí obrysy státního rozpočtu do konce května.

„Pokud zůstane rozpočet ve stejné míře jako letos (44 miliard Kč), budeme schopni vojákům ztráty kompenzovat,“ řekl Právu Hrbata. Dodal, že od příštího roku budou příplatky spravedlivější.

„Kdo dojíždí nebo pracuje daleko od rodiny, bude mít kompenzaci vyšší než ten, kdo pracuje v místě bydliště,“ podotkl náměstek.

K nedobré atmosféře mezi vojáky přispělo i zdanění výsluh, kvůli kterému se řada veteránů již obrátila na soud. Podle jednoho z nich, Miroslava Pecháta, Sdružení válečných veteránů začalo podávat žaloby na stát. První již leží na Městském soudu v Praze. Veteráni doufají, že se časem propracují k Ústavnímu soudu, který by mohl zdanění zrušit, stejně jako to udělal u zpětného zdanění stavebního spoření.

Podle Pecháta stát porušil svůj závazek vůči vojákům, policistům a hasičům. „My jsme splnili svoji část závazku, a když je řada na státu, tak se ke své povinnosti nechce znát,“ řekl Právu.

Podle něj stát získá na zdanění výsluh přes 270 miliónů korun. Letos pobírá výsluhu 17 500 bývalých vojáků z povolání. Obranu to přijde na 2,7 miliardy korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám