Hlavní obsah

Topolánek svým týmem chce oslabit Tlustého

– PRAHA
Právo, Lukáš Bek

Šéf ODS Mirek Topolánek dal hned po svém triumfu na kongresu najevo, že posílí svou pozici ve straně, a to zejména na úkor poslanců a jejich šéfa Vlastimila Tlustého. Ten je dosud faktickou hlavou opoziční ODS ve sněmovních bitvách, neboť Topolánek po opuštění Senátu smí navštívit parlamentní komory jen na propustku.

Foto: KOVAP Náchod, s.r.o.

plechová beruška od firmy Kovap

Článek

V Topolánkově chystaném Týmu vítězství, který se má od ledna ODS připravovat na převzetí vlády, bude zastoupena široká reprezentace ODS - představitelé obcí, krajů a Senátu, kteří jsou obvykle více nakloněni Topolánkovi než Tlustému. Hlas poslanců tak může být rozmělněn mezi vlivnými straníky, kteří teď svedou bitvy o funkce v zamýšlené vládě.

Přitom zejména v dobách Václava Klause, ale do značné míry i v prvním Topolánkově volebním období, se na celkové politice ODS podíleli hlavně poslanci.

"Pokud chceme uspět, musíme už v lednu začít pracovat na realizaci nějakého plánu, strategii, jak oslovit voliče, jaké voliče oslovovat a čím je oslovovat. K tomu potřebuji já osobně nástroj, který mi umožní průřezově s jednotlivými úrovněmi komunikovat," uvedl pro Právo Topolánek.

Šéfem krajů Tošenovský

Kraje by podle něj mohl reprezentovat moravskoslezský hejtman a šéf Asociace krajů Evžen Tošenovský, primátory předseda jejich asociace Zbyněk Stanjura, který stojí v čele Opavy. Zastoupen by měl být i Svaz měst a obcí ČR.

Další skupinou v rámci Týmu vítězství bude Senát, jehož vyslanci by měli být Topolánkovi lidé - pravděpodobný budoucí předseda horní komory Přemysl Sobotka a Jiří Liška, který se má stát místopředsedou Senátu. Součástí skupiny by bylo grémium, výkonná rada i stínová vláda. Tým by se měl scházet každý měsíc.

Topolánek jako kandidát na premiéra chce mít pevně v rukou také výběr předpokládaných ministrů. "Nikdo nedostane, pokud já na to budu mít vliv, ten takzvaný ministerský post zadarmo, že by si ho vyseděl v nějakém orgánu. Bude muset ten rok a půl velmi tvrdě odpracovat a tam se bude potom lámat chleba," řekl Topolánek Právu.

Reklama

Související články

ODS povede Topolánek, zástupcem je Nečas

ODS v neděli v Praze volí své nové vedení. Na kongresu, který byl zahájen v sobotu, se již hlasovalo o předsedovi strany, jímž bude Mirek Topolánek, který...

Výběr článků

Načítám