Hlavní obsah

Topolánek: převod nemocnic by mohl umožnit obchodní zákoník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Převod fakultních nemocnic na akciové společnosti by mohl podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) dovolit například nový obchodní zákoník, a to díky možnosti zřizovat neziskové obchodní společnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek při čtvrteční schůzi Sněmovny

Článek

Premiér minulý pátek slíbil, že nemocnice nebudou převedeny rozhodnutím vlády nebo ministerstva zdravotnictví. Ve čtvrtek řekl, že tato jeho slova neznamenají, že by převod nebyl možný zákonem, který by prošel Sněmovnou a "že by k tomu nemohlo dojít například v souvislosti s novým obchodním zákoníkem a zřízením neziskových obchodních společností tak, jak je s tím počítáno."

Topolánek dal slib proto, aby zaručil koaličním partnerům z KDU-ČSL, kteří se převodu fakultních nemocnic obávali, že to vláda ani ministerstvo neudělají. Část KDU-ČSL hrozila, že zvedne ruku pro zákon, který by převod přímo zakazoval. Norma, kterou vypracovala ČSSD, ale nakonec prvním čtením neprošla.

Na dotaz předsedy sněmovního kontrolního výboru Vladimíra Koníčka (KSČM), proč ministr zdravotnictví Tomáš Julínek vypisuje výběrová řízení na oceňování majetku fakultních nemocnic, když se jejich převod neplánuje, premiér odvětil: "Protože až do mého (pátečního) vyjádření je nepochybně plánoval." "To že jsem zastavil fakticky jakékoli práce a pokračování těchto procesů, to je naplnění mého slibu z minulého týdne. A věřte mi, pana ministra jsem zcela jistě nepotěšil," dodal Topolánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám