Hlavní obsah

Topolánek: Paroubek věděl o vyjednávání o americkém radaru

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve středu uvedl, že jeho předchůdce Jiří Paroubek (ČSSD) musel mít informace o vyjednávání o americkém radaru za vlád vedených sociální demokracií. Odmítl tak Paroubkovo tvrzení, že o ničem nevěděl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Šéf největší opoziční strany tvrdí, že o konzultacích k americkému radaru prováděných předchozími vládami vedenými ČSSD nevěděl a věcí se jeho kabinet zabýval až po volbách v červnu 2006.

To Topolánek odmítl. Tvrdí, že Paroubek o konzultacích k radaru musel vědět. Poukázal na dvě usnesení vlády, jedno Špidlovy, druhé Paroubkovy. Špidlova vláda 4. února 2004 schválila usnesení, ve kterém vzala na vědomí "informace o průběhu výměny technických informací o systému protiraketové obrany". Zároveň pověřila ministra obrany v této výměně o předběžných technicko-organizačních otázkách pokračovat.

Toto usnesení bylo odtajněno na schůzi Paroubkovy vlády 12. července 2006. 26. července 2006 pak kabinet přijal další usnesení, ve kterém vzal na vědomí informaci „o technicko-organizačních konzultacích případného zřízení prvků systému protiraketové obrany Spojených států amerických na území České republiky“.

Ministrovi zahraničních věcí uložil kabinet ve spolupráci se šéfem resortu obrany předložit vládě „na základě vyhodnocení prohlídek vytipovaných lokalit a v případě oslovení České republiky americkou stranou návrh dalšího postupu“. Pro toto usnesení, které podepsal Paroubek, který navíc schůzi vlády řídil, ze 17 přítomných hlasovali všichni.

„Oba ty dokumenty jsou veřejně k dispozici a pokládám za nemožné, aby Jiří Paroubek podepsal něco, co předtím nečetl nebo s čím nebyl seznámen nebo o čem by nehlasoval s plným vědomím,“ uvedl Topolánek ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády.

„Vylučuji to, že by Jiří Paroubek tyto informace neměl,“ doplnil. Bývalý šéf ČSSD a expremiér Stanislav Gross minulý týden uvedl, že debata o radaru začala v letech 2000 až 2001. V té době podle něj začaly první sondáže a vláda vedená ČSSD nedávala najevo, že je pro ni radar nepřijatelný. Paroubek ovšem tvrdí, že o tom nevěděl. „Tuto obecnou informaci ovšem v dubnu 2005 – kdy jsem se stal českým premiérem – nepřenesl S. Gross na mě. Kromě toho vláda o této záležitosti za mé účasti jednala v obecné rovině až po volbách v červnu 2006,“ uvedl v neděli v tiskovém prohlášení.

„Souhlas s ,konzultacemi' přece neznamenal ze strany soc. dem. totéž, co souhlas s umístěním radaru USA na našem území,“ doplnil Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám