Hlavní obsah

TOP 09 nebude kandidovat v Liberci, kvůli sporům vyškrtne všechny kandidáty

Právo, Novinky, Barbora Silná
Praha

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v pátek po jednání výkonného výboru strany oznámil, že nová volební zmocněnkyně pro libereckou organizaci písemně odvolá kandidaturu všech kandidátů v oblasti. Kalousek se omluvil voličům a razantní krok zdůvodnil tím, že strana nemohla zaručit, že by kandidáti sloužili ve prospěch Liberce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (oba TOP 09).

Článek

„Jestliže v Liberci převážily osobní animozity a nevraživost před zásadami strany, pak nás to velmi mrzí, my jen můžeme říct, že takovou kandidátku nabízet nechceme a nebudeme,“ prohlásil Kalousek.

Podle něj výkonný výbor vzal na vědomí, že byl odvolán volební zmocněnec Karel Forejt a nahrazen Ivetou Kejdanovou. Ta by měla do 27. září písemně odvolat z kandidátky všechny straníky, kteří se o místa v zastupitelstvu ucházeli. „Nemůžeme totiž stáhnout kandidátku, ale můžeme předložit kandidátku jako prázdný list,“ vysvětlil Kalousek.

Do 1. října by se měla navíc organizace rozpustit a být oficiálně vyškrtnuta z databáze. „Voliči v celé republice si mohou být jisti, že zjistíme-li kdekoli problém a nebudeme moci garantovat, že jsou tam kvalitní politici, jsme připraveni zakročit razantně,“ ujistil první místopředseda. Na závěr ještě podotkl, že liberecký kandidát na senátora Jan Marušiak ale má plnou podporu vedení.

Vedení doufá, že bude v čele obnovené organizace

„Nyní je potřeba uklidnit situaci a teprve potom bychom založili v Liberci novou městskou organizaci tak, aby byla očištěna. Ochota založit novou organizaci pod mým vedením je velká,“ řekl Právu bývalý lídr TOP 09 od komunálních voleb a generální ředitel Krajské nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný, jehož nechal v úterý ráno spolu s dalšími dvěma kandidáty, válečným veteránem Františkem Gáborem a živnostníkem Petrem Buriánem vyškrtnout bývalý zmocněnec strany Forejt.

Učinil tak poté, co se ho nové vedení v čele s Nečesaným rozhodlo odvolat, Forejt však byl u úřadu dříve, než liberecký magistrát obdržel oznámení o jeho odvolání z funkce.

V činu pana Forejta vidíme veliký kus osobního hrdinství vzhledem k tomu, že tento akt zasáhl zásadní měrou do jeho osobního života i bezpečí.

„Jednání pana Forejta považuji za zkratovité a vůbec nechápu, proč to udělal. Poškodil celou TOP 09. To, co udělal, byl pro nás šok,“ řekla ještě v pátek Právu Dagmar Janusová, která se po vyškrtnutí Nečesaného posunula na první místo kandidátky.

V tiskovém prohlášení, které zaslala v úterý odpoledne ČTK, ale už psala zcela jinak: „Akt pana Forejta bereme jako poslední možnost, jak zamezit těmto nepravostem. Jsme poslední, kdo by chtěli topku poškodit. Jsme přesvědčeni, že toto jediné bylo straně TOP 09 i voličům v Liberci ku prospěchu a zabránění budoucí diskreditace strany, která si to opravdu nezaslouží. V činu pana Forejta vidíme veliký kus osobního hrdinství vzhledem k tomu, že tento akt zasáhl zásadní měrou do jeho osobního života i bezpečí.“

Za vším hledej Liesera

Narážela tak na úlohu údajného tajemného lobbisty, kterého v tiskové zprávě označila za J. L.. Podle informací Práva se jedná o podnikatele Jana Liesera, který je podle některých informací blízký některým členům liberecké TOP 09.

„Není to člen strany. Okolo každé strany se pohybují různí lidé, ale určitě nic neovlivňoval,“ podotkl k tomu Nečesaný. Také podle dalšího z členů liberecké TOP 09 a bývalého libereckého primátora za ODS Jiřího Ježka neměl Jan Lieser žádný vliv na chod liberecké organizace.

„Viděl jsem ho jednou v životě, není to člověk, který by měl vliv anebo mohl něco ve straně ovlivňovat,“ podotkl Ježek. Ten zároveň rozhodnutí o zrušení organizace označil za chybu. „Zbytečně jsme vyklidili pozice. Považuji to za špatný signál směrem k voličům,“ dodal Ježek.

Kandidát na senátora v Liberci primář cévní chirurgie Jan Marušiak naopak Právu sdělil, že zrušení organizace považuje za jediné možné řešení. „Nic jiného se nedalo dělat,“ uzavřel senátní kandidát.

Reklama

Výběr článků

Načítám