Hlavní obsah

Tipy na sobotu

Novinky, Festivalový deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Herečka Tatiana Vilhelmová vybírá ze sobotního programu festivalu: Ráda bych dneska viděla španělský soutěžní film León a Olvido režiséra Xavieara Sanchéze Bermúdeze. Podle toho, co jsem se o něm dočetla ve festivalovém programu asi nepůjde o nic příliš veselého, ale na druhou stranu doktorka Eva Zaoralová někde říkala, že je to hrozně krásný film.

Foto: Martin Lorenc

Ondřej SURKOŠ v akci.

Článek

A protože já na doporučení karlovarské umělecké ředitelky dám, tak mám pro dnešek vybráno. Ještě štěstí, že to je až od pěti, protože zahajovací večírek na karlovarském festivalu bývá každoročně dost náročný a nevím, proč by tomu mělo být letos jinak. Snad to stihnu.

Další tipy:
11.00 Městské divadlo
Silný kafe / Bitter Coffee / 2C1
Režie: Borkur Gunnarsson, Czech Republic 2004, 85 min.
Chorvat Tomislav a Finka Maya, herečka Renata a začínající režisér David - to jsou partnerské dvojice, jejichž vztahy pořádně zamíchá rádoby idylický výlet do přírody. Hořká komedie vypráví o mladých lidech, kteří už nejsou tak mladí, aby mohli žít bez závazků, a zároveň se nechtějí vzdát své svobody.
12.00 Velký sál - Thermal
Once Upon a Time in America / Tenkrát v Americe / 212
Režie: Sergio Leone, USA 1984, 229 min
Velkolepá filmová freska ze života newyorské židovské mafie sleduje osudy čtyř kamarádů na ploše čtyřiceti let. Leoneho vrcholné dílo, s vynikajícími hereckými výkony Roberta De Nira, Jamese Woodse a dalších, je nostalgickým ohlédnutím za epochou, kdy hlas odborového předáka zazníval silněji prostřednictvím gangsterova samopalu.
12.30 Malý sál - Thermal
Jedna ruka netleská / One Hand Can't Clap / 223
Režie: David Ondříček, Czech Republic 2003, 102 min
Černá komedie s kriminálními prvky a téměř detektivní zápletkou, plná humorných situací, absurdních dialogů a zapamatovatelných hlášek, vypráví o životních náhodách, dvojici smolařů a netradiční vegetariánské restauraci a jejím majiteli.
13.00 Divadlo Husovka
L'Esquive / Únik / 2D2
Režie: Abdellatif Kechiche, France 2003, 117min.
Patnáctiletý Krimo žije, jako jiné rodiny arabských přistěhovalců, na pařížském předměstí a jeho život nemá žádnou perspektivu. Díky spolužačce Lydii však poznává svět divadla a zároveň prožívá svou první lásku. Život na předměstí je ale tvrdý a oboustranná etnická nevraživost je tu na denním pořádku...
14.00 Městské divadlo
Nevěrné hry / Faithless Games / 2C2
Režie: Michaela Pavlátová, Czech Republic 2003, 93 min.
Protagonisty komorního, jemně humorného vyprávění o citech a touhách mladé manželské dvojice jsou slovenský hudební skladatel Peter a jeho žena - česká klavíristka Eva. Ta v domě na slovensko-maďarském pomezí místo venkovské idylky nachází jen prázdnotu a odcizení. Uspokojení jí nepřináší ani pokus o nevěru. Zdá se, že dát manželství znovu dohromady je práce pro dva.
15.30 Kinosál B - Thermal
Samaria / Samaritánka / 253
Režie: Kim Ki-duk, Korea 2004, 95 min.
Snímek nejznámějšího jihokorejského filmaře Kima Ki-duka, oceněný na Berlinale 2004 Stříbrným medvědem za režii, naznačuje změnu v autorově stylu. Komorní příběh o dvou středoškolačkách, které se po škole prostituují, je rozdělen do tří částí se dvěma důležitými zlomy. Významnou roli v něm posléze přebírá otec jedné dívky, detektiv.
17.00 Městské divadlo
Hair / Vlasy / 2C3
Režie: Miloš Forman, USA 1979, 121 min
Miloš Forman adaptoval slavný americký muzikál, který přesáhl meze žánru svou politickou angažovaností, především však byl holdem hnutí hippies a volnomyšlenkářství.
19.00 Kongresový sál - Thermal
Uzak / Vzdálený / 233
Režie: Nuri Bilge Ceylan, Turkey 2002, 110 min.
Energický mladík se po neúspěšných zkouškách na univerzitu dostává do Istanbulu, aniž by se dokázal oprostit od svého denního snění a najít si práci. Stává se ne zcela zvaným hostem v bytě svého příbuzného. Mladík se oddá svým plánům na získání místa na lodi, která ho odveze do jiných zemí a vzdálených míst...
21.30 Malý sál - Thermal
Z Channel - A Magnificent Obsession / Kanál Z: Velkolepá posedlost / 226
Režie: Xan Cassavetes, USA 2004, 120 min.
Vzestup a pád kalifornského kanálu Z (1974 - 1989), jedné z prvních kabelových TV stanic. Portrét kontroverzního Jerryho Harveye, programového ředitele, jehož tragická smrt znamenala zánik tohoto slavného zdroje alternativní kultury.
22.00 Divadlo Husovka
Beautiful Country / Země zaslíbená / 2D5
Režie: Hans Petter Moland, Norway, USA 2004, 120 min.
Dvacetiletý Vietnamec Binh je synem amerického vojáka, který se před lety oženil s jeho matkou a pak rodinu opustil. Mladík absolvuje dlouhou a strastiplnou cestu do USA, aby se pokusil najít nový domov i svého otce.

Reklama

Výběr článků

Načítám