Hlavní obsah

Těsně před porodem voperovaný kardiostimulátor zachránil ženě ve Zlíně život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze pár hodin měli lékaři zlínské nemocnice na to, aby rozhodli, zda posílí činnost srdce u čtyřiatřicetileté Anežky Školové. Ta se pomalu připravovala na porod chlapečka, který měl přijít na svět císařským řezem. Těhotné ženě ale hrozilo, že porod nemusí vydržet její srdce. Lékaři jí proto těsně před zákrokem zavedli do těla kardiostimulátor.

Foto: KNTB

Šťastná maminka Anežka Školová se svým chlapečkem.

Článek

Pro unikátní postup se rozhodl tým lékařů z Centra vysoce specializované intenzivní péče v perinatologii a Centra vysoce specializované kardiovaskulární péče Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB). Na svět tak přišel zdravý kluk, maminka je rovněž v pořádku.

„Pacientka byla u nás poprvé vyšetřena v 36. týdnu těhotenství. Miminko ale neprospívalo, a nastávající maminka tak byla přijata k nám na lůžkové oddělení,“ popsala primářka Gynekologicko-porodnického oddělení KNTB Marcela Henčlová.

Lékaři se nakonec rozhodli pro císařský řez. „Zákrok byl plánovaný pro růstovou restrikci plodu a patologické průtoky v pupečníku a placentě,“ doplnila Henčlová.

V šesti měsících podstoupil Vašík tři operace srdce. Bez kardiostimulátoru by nepřežil

Děti

Během předoperačního vyšetření u pacientky zdravotníci objevili závažný kardiologický nález. Tým lékařů se proto rozhodl pro okamžité zavedení kardiostimulátoru k podpoře srdeční funkce, a to ještě před samotným císařským řezem.

„Indikace k implantaci trvalého kardiostimulátoru byla jednoznačná,“ vysvětlil Zdeněk Coufal, vedoucí lékař Kardiovaskulárního centra a primář kardiologického oddělení KNTB.

Těhotná žena byla přeložena k předoperační přípravě na oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Následující den jí lékaři v ranních hodinách implantovali kardiostimulátor a po stabilizaci a kontrole kardiologem v poledne téhož dne žena porodila chlapce s porodní váhou 1840 gramů.

Čeští lékaři poprvé voperovali pacientce nejmenší kardiostimulátor na světě

Domácí

Oba zákroky obrečela

„Poruchu srdečního rytmu mám vrozenou. Kardiostimulátor má můj otec, bratrovi byl implantován ve třiadvaceti letech a mně bylo onemocnění zjištěno v osmnácti letech,“ uvedla pacientka a lékařka v jedné osobě Anežka Školová.

Přiznala, že ani s jednou operací nepočítala. „V podstatě jsem to obrečela. Přišla jsem jen na běžnou kontrolu a chtěla odjet autobusem zpět domů,“ podotkla.

Doma na maminku čekají další dvě děti a těší se na malého bráchu. Jak Novinkám potvrdila mluvčí nemocnice Renáta Večerková, pro oba primáře specializovaných center jde o raritní operaci, se kterou dosud neměli zkušenosti.

Prvotním a jediným cílem však byla záchrana rodičky. „Za pětatřicet let své praxe si na podobný případ nepamatuji,” přiznala Novinkám Henčlová. Několik početí u rodiček s již dříve zavedenými kardiostimulátory však za sebou už zlínští porodníci mají.

Reklama

Výběr článků

Načítám