Hlavní obsah

Tereza by mohla zůstat bez matky měsíce

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Desetiletá Tereza, která byla nejdříve soudem poslána na psychiatrii do pražské nemocnice Motol a pak do léčebny u Říčan, by se nemusela vrátit domů ještě měsíce. Ve středu to řekla její matka Markéta Smutná.

Článek

Tereza je od začátku července v Olivově dětské léčebně. "Mluvila jsem s ní po telefonu a plakala. Říkala, že za ní byli nějací lidé a řekli jí, že když nebude poslouchat, tak půjde od září k nim, do Domu tří přání (pozn. azylový dům pro děti). Budou za ní chodit každý týden," sdělila Smutná. Dceřin pobyt v léčebně pak označila za zbytečný. "Chodí na jen perličkové koupele a inhalaci," popsala.

Terezy se nikdo neptal

Právnička Smutné Ivana Spoustová uvedla, že zaznamenala i signály, že by Tereza mohla nastoupit od září do školy mimo své bydliště, mimo jiné právě v Říčanech. Domů by se tak nepodívala měsíce.

Právnička případ označila za pokus o vymývání mozku. Podle ní by měla o tom, zda a s kým se chce stýkat, rozhodovat především Tereza. "Nikdo se jí dosud oficiálně neptal," podotkla. Spoustová dále uvedla, že bude usilovat o zrušení vládního usnesení z roku 2004, které vymáhá právo rodičů na styk s dětmi.

Do případu se ve středu veřejně vložila i poslankyně ČSSD Anna Čurdová, která Spoustovou podpořila. Zároveň před novináři naznačila, že bývalý manžel Lubomír Choc svou ženu týral. Na dotaz Práva, kde k poznatku přišla, reagovala: "Pokud to mohu říci, tak ze zdrojů."

Choc ale obvinění rozhodně odmítl. "Nikdy jsem nic podobného neudělal. O něčem takovém není ani záznam v soudním spisu. Vyjádření paní poslankyně je téměř na žalobu," reagoval. Na otázku Práva, jak často za dcerou nyní jezdí, odpověděl: "Pravidelně, jak to určují dané termíny. Byl jsem opakovaně jak v Motole, tak teď v Říčanech."

Jednali i ministři

O případu včera jednali i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). Jimi navržené změny by měly zabránit opakování podobných případů, jako je ten Terezčin.

"Dohodli jsme se, že ve spolupráci s odborníky z oboru dětské psychologie a psychiatrie bude vymezen pojem vhodného prostředí, do kterého budou umisťovány děti při soudních sporech rodičů. V souvislosti s tím bude vypracován seznam takových zařízení," uvedl Pospíšil.

Ministři chtějí do sporů mezi rodiči zapojit i tzv. mediátory - třetí, neutrální osobu, která by pomáhala najít mezi znepřátelenými stranami dohodu. Pospíšil chce navíc navrhnout přísnější novelu občanského soudního řádu. Ta bude obsahovat předběžné opatření, kterým se dítě umisťuje do vhodného prostředí, ovšem pouze na nezbytně nutnou dobu.

Tereza se dostala na psychiatrii na základě rozhodnutí soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Miloslava Sládka, který tak chtěl vyřešit mnohaletý spor mezi rozvedenými rodiči. Znalci v oboru měli posoudit psychický stav dívky, která se odmítala stýkat s otcem. Ten tvrdí, že jeho dceru proti němu štve ex-manželka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám