Hlavní obsah

Teplárna Kladno má nové tlumiče hluku, na střechu je přepravil vrtulník

Kladno

Teplárna Kladno má nové tlumiče hluku, které nahradily zastaralou technologii. Zajistí výrazné snížení hluku při najíždění technologií a pomohou dodržovat limity i v budoucnu. Kvůli výšce budovy i váze ocelových tlumičů je v sobotu ráno na střechu bloku číslo 5 přepravil vrtulník. Jde o investici za více než tři miliony korun.

Teplárna Kladno má nové tlumiče hluku, na střechu je přepravil vrtulníkVideo: Novinky

 
Článek

Vrtulník při prvním a druhém přeletu odnesl dva staré tlumiče a při dalších dvou přeletech přepravil nové tlumiče včetně pojistných ventilů na jejich pozice. Šlo o první podobnou akci teplárny, využití vrtulníku bylo logisticky nejjednodušší variantou.

„Budova kotelny bloku 4, 5 je v podstatě nejvyšší budovou v Kladně, což není vidět kvůli geografické poloze teplárny, ale je to 65 metrů, a mít třítunové závaží na výložníku jeřábu takto vysoko je problém," uvedl generální ředitel teplárny Milan Prajzler.

Foto: Novinky

Přes bloky teplárny přeletěl vrtulník celkem čtyřikrát.

Vrtulník museli zaměstnanci nejprve co nejvíce odlehčit a na střeše bloku namontovat úvazky. „Pilot musí manipulovat řízením velmi jemně, protože i na milimetrové pohyby vrtulník reaguje okamžitě. Při takto přesných pracích nejsou žádné prudké pohyby možné,” vysvětlil náročnost řízení pilot vrtulníku Lubomír Mick.

Podle mluvčí teplárny Markéty Čapkové dva nové tlumiče hluku vyrobila společnost Glaunach GMBH. Nahradí stávající dosluhující tlumiče výfuků pojistných ventilů kotle K5. „Menší tlumič váží 950 kilogramů a druhý 2900 kilogramů," doplnila Čapková.

Foto: Novinky

Menší tlumič má 950 kilogramů, větší tlumič váží téměř tři tuny.

Teplárna splňuje ekologické limity platné od srpna 2021. Nyní v Kladně fungují pouze moderní zařízení postupně uváděná do provozu v letech 2000 až 2013. Teplárna splňuje ekologické limity ČR i nové předpisy Evropské unie platné od letošního 18. srpna. Tyto limity podle ředitele plní teplárna jako celek dva roky a nejnovější blok od roku 2014.

Kladenská teplárna patří od roku 2019 do skupiny Sev.en Energy Pavla Tykače. Pro výrobu tepla a elektřiny používá nejen uhlí, ale také dřevní štěpku.

Má 250 zaměstnanců a pět výrobních bloků, z nich jsou aktuálně čtyři určeny pro současnou výrobu elektrické energie a tepla. Její výkon dosahuje 524 MWe. Vyrábí teplo pro více než 15 tisíc kladenských domácností a firem.

Foto: Novinky

V příštím roce plánuje vedení teplárny vyměnit tlumič také na bloku 4.

Reklama

Výběr článků

Načítám