Hlavní obsah

Teologickou fakultu povede poprvé v historii žena

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Řádová sestra Gabriela Ivana Vlková (42) se stane děkankou Cyrilometodějské teologické fakulty (CMTF), která je nejstarší ze sedmi fakult Univerzity Palackého v Olomouci. Vůbec poprvé v dějinách vysokého školství tak stane v čele teologické fakulty na Moravě nebo v Čechách žena.

Článek

S jejím jmenováním už vyslovila souhlas vatikánská Kongregace pro katolickou výchovu, která ji původně letos květnu do funkce nedoporučila, a to s poukazem na krátkou praxi a nedostatečnou odbornou a publikační činnost. Proti tomu podal senát CMTF rozklad. O změně stanoviska kongregace informoval univerzitu v úterý olomoucký arcibiskup, moravský metropolita Jan Graubner.

"Předseda akademického senátu CMTF Pavel Černuška dnes oficiálně požádal rektora UP Lubomíra Dvořáka o to, aby Vlkovou do funkce jmenoval," informoval Právo ve středu Radek Palaščák z UP.

Vlková je absolventkou studia na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze a studia teologie na CMTF UP v Olomouci. V letech 1995-1998 absolvovala postgraduální i doktorandské studium v oboru Biblická teologie na Universitě Gregoriana v Římě. V současné době je odbornou asistentkou Katedry biblických věd CMTF. Kandidátkou na funkci děkanky zvolil akademický senát CMTF dosavadní proděkanku CMTF pro studijní a pedagogické záležitosti letos 19. dubna. Vlková je členkou vedení České kongregace sester dominikánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám