Hlavní obsah

Téměř třetina Evropanů si myslí, že Slunce obíhá kolem Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Tři z deseti Evropanů si myslí, že Slunce obíhá kolem Země. Vyplývá to z průzkumu Eurobarometr zveřejněného v pondělí Evropskou komisí. Češi se přitom se svými znalostmi neztratili. Mezi 25 členskými státy obsadili lichotivou pátou příčku.

Článek

Průzkum nachystal dotázaným řadu chytáků. Přinesl proto pozoruhodné  výsledky: každý desátý si myslí, že radioaktivní mléko je po převaření bezpečné; každý pátý se domnívá, že o pohlaví potomka rozhodují matčiny geny; čtvrtina tvrdila, že pravěcí lidé obývali Zemi společně s dinosaury a téměř polovina se plete v názoru, že antibiotika zabíjejí viry stejně jako bakterie.

Test vyhrálo Švédsko (poměrem 79 procent správných odpovědí ku 14 procentům chybných) před Dánskem, Nizozemskem a Finskem. Pátou příčku obsadila ČR (74:18). Slováci skončili na 13. příčce těsně za Maďary a o vlásek nad průměrem "pětadvacítky".

Do ankety se zapojily kandidátské státy, ale i Švýcarsko, Norsko a Island. Právě Turci nakonec vykázali nejhorší skóre mezi správnými a špatnými odpověďmi ze všech dotazovaných národů; každý čtvrtý raději po předložení otázek mlčel.

Reklama

Výběr článků

Načítám