Hlavní obsah

Svědek ohlásil další úhyn ryb v Bečvě, zřejmě nešlo o chemii

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další mrtvé ryby objevil ve čtvrtek ráno v řece Bečvě náhodný kolemjdoucí. Tentokrát se však nejedná o tok řeky za Valašským Meziříčím směrem k Přerovu, ale o Rožnovskou Bečvu v úseku přímo pod centrem Valašského Meziříčí. Zatímco ale velký úhyn ryb ze září souvisí podle všeho s chemií, tentokrát to vypadá podle místních strážníků spíše na útok dravce. Lidé jsou podle nich nyní na dění kolem řeky citlivější.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

I ve středu byl nahlášen úhyn ryb v Bečvě, bylo to ve Valašském Meziříčí-Juřince a i tehdy šlo "jen" o jednotky kusů (na snímku)

Článek

Právo o uhynulých rybách informoval přímo člověk, který ráno nález oznámil na městskou policii ve Valašském Meziříčí.

„Objevil jsem je při přecházení mostu pro pěší v řece přímo pod náměstím. Bylo tam tak pět větších ryb, zřejmě parmy, kolem čtyřiceti až padesáti centimetrů, jedna byla i větší. Plus možná několik leklých malých rybek, co moje oko dohlédlo. Ale nevím, jestli to třeba nebyly listy,“ sdělil Právu svědek, který si nepřál uvést své jméno.

Zaměstnanec čistírny u Bečvy spáchal sebevraždu

Domácí

Hned kvůli tomu volal valašskomeziříčským strážníkům. „Je na pováženou, že jde nyní o Rožnovskou Bečvu. Předešlé případy úhynu byly v úseku za spojením Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Snad se nebude jednat o další otravu řeky,“ podotkl muž z Valašského Meziříčí.

Podle něj byly jednotlivé kusy větších mrtvých ryb asi 15 metrů od sebe. „Někde byly jakoby jen části ryb,“ dodal.

Oznamovatel městské policii uhynulé ryby nahlásil kolem 7:15 hodin. „Ano, pán nám volal. Vyjeli jsme na místo a objevili několik leklých ryb. Kolem byly i živé zdravé ryby, kačeny. Nic nenasvědčovalo další otravě nebo znečištění. Událost jsme ale raději oznámili i šéfovi odboru životního prostředí valašskomeziříčské radnice. Spíše to vypadá na nějaký větší útok dravce, jedna z ryb na sobě měla viditelná zranění. Jestli šlo o útok kormoránů nebo jiného živočicha, to nevím,“ řekl Právu šéf městské policie ve Valašském Meziříčí Jan Camfrla.

Záhada v Bečvě možná rozluštěna: uniklý fenol se mohl v kanálu sloučit s kyselinou dusitou

Domácí

Přítomnost živých ryb Právu před devátou ranní potvrdil i samotný oznamovatel, který si šel projít část toku Rožnovské Bečvy.

Lidé jsou citlivější na dění kolem řeky

Obyvatelé Valašského Meziříčí jsou podle šéfa městské policie po předchozích událostech na řece nyní na podobné záležitosti háklivější.

„Lidé jsou nyní více všímaví, jsou citliví na jakékoliv zjištění nebo zmínku o Bečvě,“ podotkl Camfrla.

Přidává tomu i fakt, že vyšetřování obří ekologické havárie z 20. září není ani po více než dvou měsících uzavřeno. Policie stále čeká na znalecké posudky, které by mohly poukázat na zdroj smrtící kontaminace Bečvy. K dispozici by je měla mít až 20. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám