Hlavní obsah

Šustr po "loterijním skandálu" složil mandát, nahradí ho Grůza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček v úterý obdržel rezignaci od poslance Ladislava Šustra, který chtěl vzít pro TOP 09 úplatek a stal se tak první obětí tzv. "loterijního skandálu" ve Sněmovně. Jelikož byl Šustr zvolen za KDU-ČSL, nahradí ho na postu poslance lidovec Jan Grůza. Vlček to v úterý řekl novinářům s tím, že jde již o 19. náhradníka v tomto volebním období, který se ujímá mandátu za někoho jiného.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ladislav Šustr

Článek

Vlček novinářům řekl, že Šustrovu rezignaci obdržel ve 13:00 a již o 15 minut později předával osvědčení jeho nástupci. Grůza složí svůj poslanecký slib na začátku schůze, která má začít ve 14:00.

Grůza v úterním Právu zdůraznil, že nebude ve Sněmovně zastupovat novou stranu TOP 09, do níž během volebního období přešlo několik lidoveckých poslanců. "Kandidoval jsem za KDU, budu nastupovat za KDU, jsem za KDU a nemíním měnit názory," citoval ho deník.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidovec Jan Grůza

Grůza v minulosti již poslancem byl, a to až celkem třikrát: od roku 1996 do roku 2006. V současné době působí jako předseda dozorčí rady Pozemkového fondu ČR. Ve funkci údajně hodlá zůstat, protože je slučitelná s funkcí poslance. Od nynějška za ni ale nebude pobírat odměny.

V klubu KDU-ČSL nahrazují konzervativci lidovce a obráceně

V posledních volbách skončil na pátém místě, poslanecký mandát mu o dvě příčky unikl. Náhradník o místo výše, Jan Husák, se již poslancem stal, protože nahradil exposlance Milana Šimonovského. Husák ale později vstoupil do TOP 09, již založil bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek. Ten s sebou strhl vedle Husáka a Šustra další tři poslance. Šustr ovšem na kandidátce strany figuroval jako nestraník.

Šustr rezignaci oznámil v sobotu krátce poté, co server iDnes.cz zveřejnil informace o tom, že patří mezi poslance, kteří byli za milión korun ochotni slíbit, že se pokusí změnit chystanou novelu zákona o loteriích ve prospěch svého sponzora. Vedení TOP 09 ho rovněž vyškrtlo z jihomoravské kandidátky do Sněmovny. [celá zpráva]

Vedle Šustra se do kauzy zapletli také místopředsedové KSČM Jiří Dolejš a Čeněk Milota a generální sekretář KDU-ČSL Jiří Stodůlka. Všichni tři rezignovali na své stranické funkce. Poslanec Dolejš ale na svém mandátu nadále lpí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám