Hlavní obsah

Strana práv občanů vykázala loni zisk, měla štědré dárce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Strana práv občanů (SPO), k jejímž cílům patřilo dostat na Hrad bývalého předsedu Miloše Zemana, hospodařila loni se ziskem 4,2 miliónu korun. Partaj, která má nyní zastoupení v Senátu, vykázala loni poměrně štědré příjmy od dárců z řad jednotlivců i firem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda SPO Jan Veleba

Článek

Celkem jí poslali skoro 10,8 miliónu korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy, která je od pátku přístupná v parlamentní knihovně.

Strana práv občanů vykázala příjmy 12,8 miliónu korun. Sponzorské dary tvořily jejich drtivou většinu, další část představoval státní příspěvek na činnost téměř 1,9 miliónu korun. Náklady SPO činily asi 8,5 miliónu korun, z toho čtyři milióny vydala strana na předvolební kampaně.

Jednotlivci poslali straně, která donedávna nesla v názvu i Zemanovo příjmení, čtyři desítky darů. Vesměs nešlo o nějaké drobné částky, ale o sumy v řádech desetitisíců a statisíců korun. Nejvyšší dva dary činily shodně půl miliónu korun. Místopředseda strany, prezidentův poradce a jednatel české pobočky firmy Lukoil Martin Nejedlý poslal 300 tisíc korun.

Sponzorské příspěvky SPO věnovalo také 25 společností. Po miliónu korun, což byl nejvyšší firemní dar, poslaly straně DAKO-CZ a LAMA GAS & OIL. Částku ve výši 500 tisíc korun daly CASH POINT a Ray Service.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám