Hlavní obsah

Davy demonstrantů pochodovaly Prahou až před sídlo vlády. Bez roušek, bez rozestupů

• Aktualizováno

Stovky odpůrců vládních protiepidemických opatření se v neděli odpoledne sešly v Praze na Václavském a Palackého náměstí. Shromáždění se po proslovech pronesených na obou místech vydala na pochody. Před 16:00 se demonstranti spojili na Můstku a společně se vydali přes Staroměstské náměstí a Mánesův most na Klárov, kde protest po 17:00 ukončili. Mnoho protestujících přišlo bez roušek, nedodržovali ani rozestupy.

Prahou prošel pochod demonstrantů proti vládním opatřením Video: Novinky

 
Článek

„Už jsme tady!” a „Demisi!” skandovala více než tisícovka demonstrantů před budovou úřadu vlády. Na Klárově pak protestní průvod ukončili.

Lidé z Palackého náměstí předtím prošli kolem Národního divadla na Můstek, kde několik desítek minut čekali na demonstranty z druhého shromáždění. Za stálého skandování "Pojďte s námi" vyrazili dál.

Dav demonstrantů před budovou úřadu vládyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Účastníků po celé odpoledne přibývalo, ke Staroměstskému náměstí se jich vydalo již k tisícovce. Policisté počty lidí nesdělili.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Účastníci akce nazvané Pochod svobody

Obě shromáždění byla dosud poklidná, řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Policie podle ní zatím nemusela proti protestujícím zasahovat. „Policisté pouze upozorňovali účastníky, aby dodržovali vládní nařízení,” uvedla mluvčí. Například s nimi řešili nenasazené roušky. Demonstrací se může v současné době účastnit nejvíc stovka lidí, a to ve skupinách po 20 účastnících. Musejí zachovávat rozestupy mezi skupinami alespoň dva metry a každý musí mít zakrytá ústa a nos. Kvůli počtu účastníků policisté nezasahují.

Demonstranti se z Václavského náměstí vydávají na pochod PrahouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Jako blaničtí rytíři

Na prostranství pod sochou sv. Václava se sešlo zhruba pět set až tisíc osob. Lidé si na demonstraci přinesli české i slovenské vlajky a transparenty s nápisy jako „Pokud my, tak vy první” odkazující na možnou vakcinaci proti covidu-19.

Někteří protestující dorazili v rytířském brnění a na koních, aby tak znázornili blanické rytíře.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Václavské náměstí dorazili i blaničtí rytíři na koních.

Obě demonstrace svolali pořadatelé přes sociální sítě. Přes 400 lidí avizovalo, že dorazí na Palackého náměstí, zhruba tři stovky uvedly, že přijdou na Václavské náměstí.

Slovák, který popíral koronavirus, zemřel s covidem

Evropa

„Zavádění totality pokračuje dál a my si to necháváme líbit. Pojďme žít bez vlády a jejích opatření. Pojďme žít a volně dýchat, jako jsme žili o loňských Vánocích,” uvedl organizátor akce na Václavském náměstí David Tesař ve facebookové pozvánce na protest. Svolavatelé pochodu ve veřejné výzvě vládě zároveň požádali, aby uzavřeným provozům poskytla podporu a také upustila od celoplošných opatření.

Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Shromáždění na Palackého náměstí nazvali organizátoři Mikulášská demonstrace proti vládním nařízením s průvodem. Účastníky vyzvali, aby dorazili v maskách Mikulášů, andělů a čertů.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lidé si na demonstraci přinesli české i slovenské vlajky a transparenty s nápisy jako Pokud my, tak vy první odkazující na možnou vakcinaci proti covidu-19.

Demonstrace proti vládním opatřením se v Praze konala již 28. října, byla převážně poklidná. Násilně skončil protest o deset dní dříve, kdy policisté zadrželi 144 lidí. Část demonstrantů se po oficiálním konci akce na pražském Staroměstském náměstí střetla s policií. Házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly.

Velký pochod Prahou uspořádali odpůrci vládních opatření také 17. listopadu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Václavském náměstí v Praze se sešlo několik stovek lidí, aby protestovali proti vládním protiepidemickým opatřením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám