Hlavní obsah

Stíhaný starosta Letkova výrazně uspěl ve volbách

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Starosta Letkova na jižním Plzeňsku Václav Řehoř (ODS) má šanci obhájit svůj post. V komunálních volbách výrazně uspěl i přes to, že ho od června trestně stíhá protikorupční policie za to, že úmyslně poškodil obec při prodeji jejího majetku.

Článek

Do sedmičlenného zastupitelstva ho katapultovalo stopětačtyřicet voličských hlasů, což byl třetí nejvyšší počet. Šance na jeho znovuzvolení starostou vzrostly ještě poté, absolutní vítěz voleb v Letkově Michal Kraus (ODS) Právu v pondělí potvrdil, že kandidovat na starostu nechce.

"Nové zastupitelstvo se zatím ještě nesešlo. Čekáme, až se starosta vrátí z dovolené. Poté si řekneme, co a jak bude," uvedl Kraus. Podle něho je zatím předčasné spekulovat o tom, zda stíhaný starosta dostane od zastupitelů znovu důvěru. To je ale v případě Krausovy odmítnuté kandidatury reálné, neboť ODS získala v zastupitelstvu nadpoloviční většinu a pokud se rozhodne , že Řehoř bude starostou, nemá kdo její rozhodnutí zvrátit.

Sám starosta se pro propuknutí skandálu netajil tím, že ho policejní vyšetřování neodradí od kandidatury. "Rozhodně mně to nevzalo chuť. Naopak po celé této záležitosti mám motivaci dvojnásobnou," prohlásil před časem.

Řehoř, který byl lídrem zdejší kandidátky ODS, je obviněn z trestných činů ze zneužití pravomoci veřejného činitele a pokus trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Právo už před časem upozornilo na jeho podivné praktiky kolem výběrového řízení na prodej obecního majetku.

Pozemky prý prodal pod cenou

Detektivové z plzeňské expozitury útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality později starostu obvinili za to, že uzavřel smlouvu se soukromým podnikatelem o převodu pozemků a nemovitostí z majetku obce za nižší cenu, než schválilo zastupitelstvo.

Šlo o areál pro drobné podnikání, který měl být podle rozhodnutí zastupitelů prodán za dva milióny dvě stě šest tisíc korun. "Starosta ale ještě ten samý den uzavřel smlouvu na částku o dvě stě tisíc korun nižší. Sám od sebe tak snížil kupní cenu a hned druhý den smlouvu o převodu obecního majetku odnesl na katastr s návrhem na vklad," řekl dozorující státní zástupce Zdeněk Slepička s tím, že vyšetřování stále pokračuje. Navíc Řehoř ještě před skončením výběrového řízení na prodej areálu písemně potvrdil jednomu ze zájemců, že je novým vlastníkem.

Uspět ve volbách se podařilo i dalšímu starostovi "hříšníkovi" z Plzeňska. Starosta Nepomuku Pavel Jiran kandidující za SNK-ED získal před jedenáct procent hlasů a bez problému se dostal do zastupitelstva. Jeho znovuzvolení starostou je však ve hvězdách. Ve volbách totiž zvítězila ODS a ta si bude chtít prosadit svého kandidáta na starostu. Jiran se "proslavil" dopravní nehodou, kdy letos březnu naboural ve městě se služebním vozem do betonového sloupku, havárii neohlásil a ještě se snažil zahladit na místě stopy. Za to byl potrestán pokutou a zákazem řízení motorových vozidel.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie stíhá starostu za zneužití pravomoci

Starostu Letkova u Plzně Václava Řehoře (ODS) stíhá policie. Na základě informací, které zveřejnilo Právo, o podivných machinacích při prodeji majetku obce,...

Výběr článků

Načítám