Hlavní obsah

STEM: US-DEU se odrazila ode dna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle dubnového průzkumu provedeného agenturou STEM mezi 1670 obyvateli ČR ve stranických preferencích stále vede ODS, kterou by volilo 33,6 procenta lidí. Následuje KSČM (17,6 %), ČSSD (11,9 %) a KDU-ČSL (8,3 %). Žádná další strana by se do Sněmovny nedostala, US-DEU by volilo 2,2 % lidí. V únoru by přitom unionistům dalo hlas jen 0,7 procenta voličů.

Článek

Pozice sociální demokracie se podle STEM opět zhoršila, na její úkor však žádná z ostatních silných stran neposílila. Vleklá vládní krize tedy nepřináší body žádné ze stran zastoupených ve Sněmovně, konstatuje agentura.

Žádná z dalších stran se ovšem dosud výrazně nepřibližuje pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Sněmovny. Nejnadějnější je pozice Strany zelených, která si drží přibližně tříprocentní preference.

Obrat k lepšímu z minulého měsíce potvrdila US-DEU, jejíž preference se po únorovém výsledku 0,7 procenta a březnových 2,1 % zvýšily na 2,2 procenta.

Politická krize však podle STEM oslabuje ochotu lidí jít volit, neboť procento těch, kteří jsou ochotni (určitě nebo pravděpodobně) se voleb zúčastnit, se ve srovnání s minulým měsícem snížilo o 4 procentní body. 

V dubnu by "určitě šlo volit" 29,4 % potenciálních voličů, "pravděpodobně by šlo volit" 30,6 %, zatímco "asi by nešlo volit" 22,8 % a "určitě nešlo volit" 17,2 % lidí.

Anketa

Kdyby se nyní konaly volby, půjdete volit?
určitě ano
85 %
pravděpodobně ano
4,6 %
určitě ne
7,1 %
pravděpodobně ne
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1219 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám