Hlavní obsah

STEM: Melčák a Pohanka jsou podle lidí zrádci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle průzkumu agentury STEM pro Českou televizi mezi lidmi převažuje názor, že se bývalí členové klubu ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák dopustili zrady, když umožnili koaliční vládě získat důvěru. Názor zastává 52 procent oslovených.

Článek

Zbylých 48 procent respondentů naopak soudí, že poslanci učinili odpovědný krok.

Poslanci Pohanka s Melčákem se pátečního hlasování nezúčastnili. Koalici proto k získání důvěry stačila stovka hlasů ODS, lidovců a zelených. Sociální demokraté a komunisté hlasovali proti.

"Způsob, jímž se vláda vytvoří za pomoci přeběhlíků, je krok nepopulární a může poznamenat osud této vlády i do budoucna," citovala ČT ředitele STEM Jana Hartla.

Poslanci podepsali s lídry vládní koalice dohodu o podmínkách tolerance kabinetu na celé volební období. Ve smlouvě obě strany mimo jiné uvedly, že Pohanka a Melčák za své rozhodnutí nezískají teď ani v budoucnu žádnou veřejnou funkci nebo jiné výhody.

Paroubek chce zákon proti přeběhlíkům

Do počínání Pohanky a Melčáka se ostře pustila ČSSD. Předseda strany Jiří Paroubek se již nechal slyšet, že plánuje zákon "proti politickému přeběhlictví". Na sobotní tiskové konferenci v Liberci uvedl jako příklad praxi z předválečného Československa, kdy soud směl přezkoumat, zda politik přestoupil do jiné strany z čestných úmyslů. "Pokud tomu tak nebylo, mohl mu zrušit mandát," dodal Paroubek.

Zákon "proti politickému přeběhlictví" ČSSD chce Paroubek v příštích měsících probrat se svými legislativními odborníky, například se Zdeňkem Jičínským (ČSSD). Paroubek nevyloučil, že sociální demokraté pak návrh zákona předloží sněmovně.

Jičínský označil v pátek politické přeběhlictví Melčáka a Pohanky za konání, jež se dostává do rozporu se základními principy, na kterých je založen ústavní pořádek. Lidé volí poslance na kandidátce stran a předpokládají, že se budou chovat jako zástupci programu a strany, vysvětlil Jičínský.

"Proti politickému přeběhlictví žádný stoprocentně účinný mechanismus neexistuje, v mezních situacích budou rizika vždycky," konstatoval Paroubek. Podle něj je důležité, aby ČSSD vybírala jako kandidáty do parlamentu a do dalších důležitých politických funkcí důvěryhodné lidi, které veřejnost uznává a kteří uspěli například jako starostové, odboráři nebo jako osobnosti neziskových organizací.

Reklama

Související články

Zeman vítá ČSSD v opozici, zrádce nevidí

Bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman nesouhlasí s nynějším šéfem strany Jiřím Paroubkem a nemyslí si, že by poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka byli...

Výběr článků

Načítám