Hlavní obsah

Státní zástupce zrušil stíhání v případu těžby kamene v Lánské oboře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo stíhání tří obviněných v kauze těžby kamene v Lánské oboře. Podle České televize vyhovělo jejich stížnosti, kterou podali proti obvinění. Věc se vrací policii k došetření. Hrad rozhodnutí uvítal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lesní správa Lány

Článek

„Zrušilo se usnesení vůči třem lidem v dílčí části kauzy, která se týká těžby kamene. To, co se týká hlavní větve kauzy, pokračuje po podání obžaloby v řízení před soudem,” uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Mluvčí uvedl, že důvodem zrušení usnesení bylo, že policií zvolený popis skutku a právní kvalifikace neodpovídal skutkovým zjištěním. „Po vyhodnocení všech relevantních skutečností tak bude muset policejní orgán ve věci znovu rozhodnout," uvedl mluvčí.

Kriminalisté začali stíhat tři lidi kvůli těžbě kamene v Lánské oboře na jaře, podle obvinění tam vytěžili a odvezli více kamene, než oficiálně vykázali, a způsobili tak škodu za nejméně 1,35 milionu korun. Mezi obviněnými byl podle serveru Aktuálně.cz i ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.

Právník Kanceláře prezidenta republiky Marek Nespala rozhodnutí NSZ uvítal. „První chyba, která tady vzniká, byla v právní kvalifikaci trestného činu zpronověry. Kdo si přisvojí cizí věc, která mu byla svěřena. Na tom není nic složitého. A tohle je přece logický nesmysl. V té lánské oboře zůstal jak kámen, tak peníze. A to tam právě státní zastupitelství popisuje. Takže z toho nelze vyabstrahovat žádný trestný čin,” řekl novinářům.

Manipulace zakázky

Obžalobu na dva lidi a jednu firmu i kvůli manipulaci veřejné zakázky na druhou etapu opravy svahů u vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře na Kladensku podalo v květnu Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ).

Kvůli zakázce v Lánské oboře padly tři obžaloby

Krimi

Jednoho člověka státní zástupce žaloval kvůli sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Dalšího člověka a firmu vinil ze stejného trestného činu ve stadiu pokusu.

Případ se začal odvíjet v roce 2017. Oprava svahů podél nádrže skončila v Lánské oboře loni v červnu.

Vodní nádrž Klíčava je jedním ze zdrojů pitné vody pro Kladno a okolí.

Kauza zakázky v Lánech: Policie navrhla obžalovat dva lidi a firmu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám