Hlavní obsah

Stát zřejmě získá Máchovo jezero

Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Největší přírodní vodní plochu v Česku - Máchovo jezero - zřejmě získá Agentura ochrany přírod (AOP), tedy stát. V nejbližší době by o tom měl rozhodnout výkonný výbor předsednictva Pozemkového fondu České republiky. Právu to v pondělí řekl předseda dozorčí rady PF ČR Jiří Drda s tím, že je fond nakloněn variantě převézt Máchovo jezero na stát.

Foto: Gabriela Srbová

Protesty na madriském náměstí Puerta del Sol

Článek

Ve hře však byla ještě možnost zprivatizovat vodní plochu. Proti těmto úvahám se ale postavilo město Doksy, Ministerstvo životního prostředí i Liberecký kraj. "Důvod je zcela zřejmý. Máchovo jezero, ač nese název jezero, je součástí rybniční soustavy. Na Břehyňském a Novozámeckém rybníce přitom už nyní hospodaří Agentura ochrany přírody a připadá nám logické, aby hospodařila i na Máchově jezeře, když je uprostřed," vysvětlil Právu starosta Doks Zdeněk Krenický (ODS).

Podotkl také, že agentura se bude podle předpokladu chovat daleko šetrněji k vzácnému přírodnímu útvaru nežli soukromý sektor. "Zkušenosti s privatizací už v minulosti prokázaly, že to nemusí být v takovém případě nejlepší řešení," zmínil starosta.

"Pro nás bude mnohem lepší, když vodní plocha jezera bude patřit Agentuře ochrany přírody a krajiny, protože jsme s nimi už delší dobu v kontaktu. Vše, co souvisí s jezerem, jsme totiž vždy řešili s Pozemkovým fondem i s agenturou," sdělil i Vladimír Hart, ředitel společnosti Regio, která v Doksech spravuje lodní dopravu a pláže u jezera a jejímž většinovým vlastníkem je město Doksy.

S převodem souhlasí i město

K převodu se kladně vyjádřila i celá liberecká krajská rada. "Souhlasili jsme převodem na agenturu za předpokladu, že tam zůstane zachovaný současný stav tedy rekreační areál a Máchovo jezero nebude nikterak využíváno ke komerčním účelům," potvrdil krajský radní pro zemědělství a ekologii Radim Zika (ODS).

AOP se snaží získat Máchovo jezero nejenom kvůli tomu, že krajinně zapadá do rybničního celku, ale i pro ovlivňování kvality životního prostředí a vody. "Pokud se převod úspěšně dokončí, budeme moci ovlivňovat kvalitu vody na Máchově jezeře. S tou jsou dnes velké problémy, je to výsledek intenzivního rybářského hospodaření v předešlých čtyřiceti letech. Teď to budeme moci změnit," zmínil vedoucí pobočky AOP v Ústí nad Labem Tomáš Stuchlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám