Hlavní obsah

Stát si půjčí od lidí, vydá dluhopisy s úrokem do čtyř procent

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda plánuje vydat státní dluhopisy, které by si mohly koupit domácnosti. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) jde o řešení, které je ekonomické, přitom by mělo být výhodné i pro lidi, lákat by mělo výhodnými úroky. První emise by měla být vydaná už letos, uvedl v Otázkách Václava Moravce na ČT ministr financí.

Článek

Podle Kalouska je cílem, aby jako v jiných zemích deset až patnáct procent státního dluhu nesly domácnosti.

„První emisi jsme schopni zahájit letos,“ uvedl Kalousek. Podle něj je to pro stát výhodné. „Stát si takto půjčí za srovnatelných podmínek, jenomže trhy na mezibankovním trhu jsou státními dluhopisy zahlcovány,“ řekl a dodal, že na trhu státních dluhopisů bude velká konkurence.

Podle něj u lidí mohou emise uspět. Půjde o to, aby se „nabídla alternativa ke spořícím účtům a k termínovaným vkladům“.

Občas říkám, že meteorologové jsou na tom lépe než ekonomičtí analytici
Miroslav Kalousek

Kalousek nechtěl dopředu uvést, čím chce lidi nalákat na tyto dluhopisy. Zdůraznil ale, že to nebude tak, že by úroky nebyly zdaňovány. „Nepočítám tam s daňovým zvýhodněním, benefit bude ve výši úroku.“ Podle něj bude úrok ve výši tři až čtyři procenta. „Chceme domácnostem nabídnout dluhopisy na pět a deset let, pracuje na tom expertní skupina,“ dodal. 

S plánem souhlasí i předseda ČSSD Jiří Paroubek: „Každá země k tomu v mimořádných situací přistupuje. Já osobně si myslím, že je to cesta správným směrem. Já bych asi neomračoval objemem 140 miliard. Ta první tranche musí být úspěšná.“

Schodek rozpočtu může činit 130 miliard

Ministr financí Miroslav Kalousek současně uvedl, že jeho ministerstvo pročítá nejen s nulových růstem ekonomiky, ale i s dvouprocentním propadem. „Pří mínus dvou procentech by schodek činil 110, 120 miliard,“ dodal Kalousek. .

Sám ale uvedl, že dopředu nelze odhadnout, jak se bude vyvíjet ekonomika. „Nevím, skutečně nevím, jaký bude vývoj ekonomiky. Občas říkám, že meteorologové jsou na tom lépe než ekonomičtí analytici. Ukažte mi jedinou agenturu, které se nesekla nejméně pětkrát v odhadech,“  řekl ministr.

Dodal, že jde „o největší turbulence ekonomiky od konce druhé světové války“.

Stále platný státní rozpočet schválený na letošní rok je postaven na růstu ekonomiky o 4,8 procenta a schodku 38,1 miliardy korun. Ministerstvo financí ve své zatím poslední prognóze z konce ledna přehodnotilo letošní ekonomický růst na 1,4 procenta s riziky směrem dolů. Česká národní banka letos od hospodářství očekává pokles o 0,3 procenta.

Krizi způsobila kultura zadlužování

Kalousek uvedl, kde vidí příčinu krize. "Krize vznikla jako důsledek kultury zadlužovaní. A řešit kulturu zadlužování dalšími dluhy je přilévání benzínu do ohně,“ uvedl Kalousek k tomu, že jiné ekonomiky poskytují bankám finanční injekce.

Krize vznikla jako důsledek kultury zadlužovaní
Miroslav Kalousek

Připomněl v této souvislosti, že Evropská unie proto odmítá další pumpování peněz do ekonomik, což požadují Spojené státy. Toto stanovisko evropské sedmadvacítky v sobotu Kalousek jako ministr financí předsednické země unie tlumočil na setkání zástupců rozvinutých a rozvojových zemí skupiny G20 v anglickém Horshamu. Varoval před inflací, protože ve Spojených státech se už dnes "tisknou peníze".

Kalousek garantoval, že vyplaceny budou důchody i všechny dávky. Už má na to v rozpočtu 6,5 miliardy. „Kdyby se nedostávalo na tyto prostředky, tak budeme muset některé výdaje utlumit,“ řekl a dodal, že kdyby po něm chtělo ministerstvo práce a sociálních věcí ne pět miliard, ale sedm, tak je musí najít.

Snížení DPH má pomoci udržet zaměstnanost  

Co se týká snížení DPH u některých činností, sdělil, že mu nešlo o snížení cen služeb, ale o snahu udržet zaměstnanost. Podle něj propad příjmu státu bude pět miliard a obcí ve výši dvě miliardy ve srovnání s rokem 2007 a bude kompenzován tím, že nebude taková velká ztráta pracovních míst.

„Především nám to umožní ve službách, které mají hodně regionální charakter, udržet zaměstnanost,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám