Hlavní obsah

Stát se omluvil za Zemanovy výroky na adresu Peroutky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo financí odeslalo v pátek vnučce novináře Ferdinanda Peroutky omluvu za výroky, které na Peroutkovu adresu pronesl prezident Miloš Zeman. Resort o tom informoval v tiskové zprávě. Zeman novináři přiřkl autorství článku Hitler je gentleman, omluvu za hlavu státu ministerstvu nařídil soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu

Článek

„Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem ‚Hitler je gentleman‘, případně článku pod názvem ‚Hitler je přece gentleman‘,“ napsal resort Peroutkově vnučce Terezii Kaslové.

„Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá,“ uvedlo ministerstvo s tím, že omluvu poslalo ve formě doporučeného dopisu ve znění výslovně uloženém v rozsudku.

Kaslová má nárok na omluvu za Zemanův výrok o Peroutkovi

Domácí

Kaslová se omluvy za prezidentovy výroky dožadovala u soudu. Městský soud v Praze v červenci omluvu nařídil ministerstvu financí. To se bránilo s tím, že výroky nelze považovat za výkon veřejné moci, Nejvyšší soud ale nárok Kaslové v říjnu potvrdil.

Ministerstvo připomnělo, že omluva se týká výroku, který Zeman pronesl 27. ledna 2015 v projevu předneseném u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘.“

Druhý výrok pronesl prezident na tiskové konferenci 4. února 2015: „Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno ‚Hitler je přece gentleman‘.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám